Talibani zauzeli sve granične prelaze i važne provincijske centre, izuzev Kabula

Američka vojska počela evakuirati osoblje ambasade u Kabulu

Talibanski pokret preuzeo je kontrolu nad svim graničnim prelazima i svim velikim glavnim gradovima provincija, izuzev Kabula.

Lokalni izvori javljaju da talibani od jutros kontroliraju sve granične prelaze Afganistana i da je aerodrom u Kabulu jedini izlaz iz zemlje koji je pod kontrolom vladinih snaga.

Reporter AA s terena javlja da je vojska Sjedinjenih Američkih Država (SAD) počela evakuirati osoblje američke ambasade iz Kabula te da su talibani ušli u industrijsku zonu Bagrami koja je od centra Kabula udaljena svega osam kilometara, a da su potom učli i u naselje Dest-i-Berce koje je pet kilometara nadomak centra glavnog grada Afganistana.

Talibani su u jutarnjim satima preuzeli kontrolu u Jalalabadu, glavnom gradu provincije Nangarhar, a potom su to isto učinili i u Niliju, glavnom gradu provincije Daykundi.

Sukobi u Afganistanu intenzivirani su nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju vojske iz Afganistana i nakon neuspjeha mirovnih pregovora u Dohi. Pobunjenički talibanski pokret je zauzeo većinu periferija i proteklih dana se fokusirao na napade i preuzimanje kontrole u glavnim gradovima afganistanskih provincija.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakDžaferović uputio telegram saučešća Erdoganu povodom poplava u Turskoj
Naredni članakTrajno zbogom: U Njemačku iz Hrvatske odselilo 310 tisuća ljudi, ljuti su i ne žele se vratiti