Tomašević: Doček Nove godine na Trgu najvjerovatnije će biti održan

Tomislav Tomašević (Foto Anadolija)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak da će doček Nove godine na Trgu bana Jelačića najvjerovatnije biti održan, ali kako je moguće da zbog nepredvidivog razvoja epidemije, posebice za soj omicron, neke upute Nacionalnog stožera budu donijete u zadnji čas.

Tomašević je nakon otvorenja izdvojene postcovid poliklinike Specijalne bolnice za plućne bolesti u Zagrebu, izjavio da je danas razgovarao s načelnikom Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednikom Vlade ministrom Davorom Božinovićem vezano za doček Nove godine.

“Zasad većina gradova u Hrvatskoj, pa i Zagreb, planiraju doček Nove godine na otvorenom, tako da će se on vjerovatno dogoditi, ali s obzirom na nepredvidivi razvoj vezan za epidemiju, posebice za soj omicron, moguće da tu budu neke upute Nacionalnog stožera u zadnji čas”, kazao je.

Dodao je kako su trenutne upute da se ti dočeci mogu organizirati, što ovisi od grada do grada. U tom smislu Zagreb će vjerovatno imati doček na Trgu bana Jelačića koji će, ako ga bude, biti u skladu s epidemiološkim uputama. To znači, objasnio je, kako će dio Trga biti ograđen i njega će u ograđeni prostor moći ući samo s COVID potvrdama.

Što se tiče samog programa, on je gotovo pri kraju, potpisuju se zadnji ugovori, rekao je.

Hoće li doček trajati do ponoći ili će se ipak dopustiti do 01 ili 02 sata, ovisi o Nacionalnom stožeru i epidemiološkoj situaciji u sedmici između Božića i Nove godine.

Sve manji izgledi da će sljemenska žičara biti otvorena do Snježne kraljice

Upitan kada se može očekivati otvaranje sljemenske žičare, rekao je da su, kako vrijeme ide, sve manji izgledi da će to biti do Snježne kraljice, a bit će dobro ako to bude u januaru, dok još traje sezona.

O cijenama karata i samom sistemu uskoro će izvijestiti javnost, kazao je, dodavši da to žele napraviti u koordinaciji s novom upravom koja još nije stupila na dužnost.

Nova odluka o upravljanju otpadom do kraja januara

Osvrćući se na sve više ilegalnih odlagališta otpada, posebno u rubnim dijelovima grada, rekao je da dio rješenja leži u izmjeni zakonodavnog okvira i pooštravanju kazni, posebno za ilegalno odlaganje otpada koje je postalo biznis u nekim dijelovima, poput šuma uz rijeku Savu.

Najavo da će novu odluku o upravljanju otpadom Gradska skupština usvojiti do kraja januara, i tu će imati različite prijedloge kako u prijelaznom razdoblju naplatiti otpad po količini.

Ustvrdio je da model po kojem su kante na ulici, ne može funkcionirati sa sistemom naplate prema količini otpada jer svako može ubaciti u spremnike šta želi, a smatra da “kantograd” i toliko spremnika na javnim površinama nije nešto zbog čega grad izgleda dobro.

Vezano za sastanak sa županima u Bjelovaru, rekao je da nije mogao nazočiti zbog mnogobrojnih obaveza pa je tamo otišla pročelnica za demografiju, što je jedna od tema sastanka.

Smatra da je smanjenje broja lokalnih jedinaca nužno i da je finansijska održivost samih jedinica u vremenima kao što je pandemija upitna, posebno za manje jedinice.

Ustvrdio je da sistem, pa čak i tzv. lex šerif model, treba promijeniti, a problematičnim je ocijenio i model po kojem pročelnici ostaju nakon promjene vlasti zaposlenici grada.

Vezano za kritike kardinala Bozanića zbog ukidanja demografske mjere roditelj-odgojitelj, Tomašević je rekao kako nije vidio da ga je direktno adresirao, ne osjeća se prozvanim pa nema namjeru polemizirati.

Prethodni članakUstavni sud odlučio da su pandemijske mjere legitimne
Naredni članakFranziska Giffey prva žena gradonačelnik u historiji Berlina