Tomašević: Financijsko stanje grada nije dobro, ali postoje rješenja

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ocijenio je u petak, nakon primopredaje izvršne vlasti, da stanje gradskih financija “nije dobro” te poručio da postoje rješenja o kojima će se voditi detaljni razgovori.

“Dobili smo izvješće za izvršenje proračuna za 2020., ali i preliminarno izvješće za ovu godinu i podatke o likvidnosti. Kada gledamo cjelokupnu situaciju, financijska situacija nije dobra”, kazao je Tomašević nakon primopredaje vlasti te dodao da je i nešto gore nego što je očekivao.

Nije želio iznositi detalje o iznosu duga u gradskom proračunu iz 2020. istaknuvši da to “ne bi dalo cijelu sliku”, ali je ustvrdio da je to jedan od najvećih izazova pred novom gradskom vlasti, koji se moraju odmah početi rješavati. Ipak, istaknuo je da rješenja za takve financije postoje i da je nova gradska vlast optimistična.

Kazao je da je s obnašateljicom dužnosti gradonačelnice Jelenom Pavičić Vukičević, pročelnicom Stručne službe gradonačelnika Andreom Šulentić i pročelnicom Gradskog ureda za financije Danielom Juroš Pečnik, vodio “otvoren i konstruktivan” razgovor, a predana su mu i izvješća na oko dvije tisuće stranca.

“Trebat ćemo neko vrijeme da prođemo kroz njih. O nekim ključnim temama i izazovima smo pričali i na sastanku”, ustvrdio je te najavio da će s o financijama tijekom dana održati detaljniji sastanak s pročelnicom Juroš Pečnik.

Gradska skupština 17. lipnja, pregovori s SDP-om se i dalje vode

Tomašević je najavio da će se konstituirajuća sjednica zagrebačke Gradske skupštine održati 17. lipnja. Upitan u kojoj su fazi pregovori s SDP-om o većini u Skupštini, kazao je da se i dalje vode.

“Razgovaramo o programskoj suradnji, o tome koji su to programski ciljevi koje moramo ostvariti do kraja mandata, ali i političkim funkcijama u Skupštini. Kada to dogovorimo, izaći ćemo u javnost”, kazao je.

Istaknuo je da je na sastanku informiran da je revizija projekta izgradnje Žičare već u tijeku.

“Očekujemo rezultate da vidimo što se tu uspjelo naći vezano za nepravilnosti, odnosno odgovornost za preplaćivanje projekta koji je veliki uteg za ZET jer je ZET taj na kojemu je kredit od pola milijarde kuna”, kazao je.

Smatra da je u interesu grada da žičara što prije dobije sve dozvole, pod uvjetom da je sigurna i da ne narušava kvalitetu života građana, jer bi morala što prije početi ostvarivati prihode.

Potvrdio je da je v.d. pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić dao ostavku, a da će se danas donijeti odluka o novom obnašatelju dužnosti na toj funkciji. Najavio je kako očekuje sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem te ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec kazala je da su na sastanku, uz predaju izvješća, odgovorena i druga pitanja koja su imali.

“Smatram da smo svi u dobroj vjeri pristupili ovoj primopredaji i dobili smo puno materijala za proučiti. Pred nama su veliki izazovi, vezano uz upravljanje, promjene u Gradskoj upravi, Holdingu i gradskim poduzećima”, kazala je Dolenec.

Luka Korlaet poručio je da se vidi kao facilitator poslijepotresne obnove u Zagrebu, a da će prve sastanke održati s Vanđelićem i voditeljem sektora za graditeljstvo i postpotresnu obnovu unutar Gradske uprave.

 

Prethodni članakHrvatska javnost ignorira bošnjačku manjinu, ali imamo veći problem, a on je…
Naredni članakPočelo uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović