Tomašević o padu letjelice: To je bez presedana, sreća je da niko nije stradao

Tomislav Tomašević (Foto Anadolija)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak kako je sinoćnji pad letjelice na Jarunu događaj bez presedana i kako je sreća da niko nije stradao, ali i kako za sada nema naznaka da se radi o nekakvoj namjeri. 

“Ovo je događaj bez presedana, tako nešto se nikad nije dogodilo u Zagrebu. Situacija je takva da su građani Zagreba dovoljno istraumatizirani potresom i pandemijom, a ovakvi događaji sigurno nisu ugodni”, rekao je Tomašević u izjavi za novinare.

Neslužbene informacije nije želio iznositi u javnost niti komentirati nagađanja da je riječ o ukrajinskom dronu, a čuo se i s premijerom na ovu temu te su razmijenili informacije. Dodao je kako su fragmenti letjelice na nekoliko lokacija.

“Niko nije stradao i to je sreća u nesreći. Radi se o relativno velikoj letjelici. Vrijeme kada se ona srušila i lokacija gdje su fragmenti sletjeli, nevjerovatno je da niko nije stradao”, rekao je gradonačelnik.

Nadležno ministarstvo će se uskoro obratiti javnosti, a DORH radi uviđaj, no zasad nema nikakvih informacija o eksplozivnim napravama niti o nekakvoj namjeri, dodao je, no utvrđuju se najbitnije okolnosti – ko je upravljao letjelicom i otkud je ona došla.

Grad Zagreb osigurava pomoć državnim službama, a saobraćaj će biti otežan sve dok se ne završe uviđaji, rekao je Tomašević.

Također je rekao da je nastala materijalna šteta na vozilima, a potrebno je utvrditi kolika.

“Sistem je upregnut i koordiniran sa sistemom državnih službi. Još uvijek se utvrđuju sve okolnosti i svi zbog osjetljivosti situacije pažljivo komuniciraju”, dodao je.

Ponovio je kako je sreća da niko nije stradao i da je letjelica pala u vremenu kada je manje pješaka na ulici i na zelenoj površini.

“Ključno je utvrditi kako se to dogodilo i kako da se to više ne ponovi, a onda se možemo baviti s civilnom zaštitom i drugim službama koje su trebale biti u pripravnosti za situacije. S tim da je ovo bez presedana”, ponovio je gradonačelnik.

Policija provodi uviđaj nakon pada objekta iz zraka na Jarunu, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod takve vrste događaja te nema razloga za uznemirenost građana, saopćio je u petak ujutro MUP navevši da je pronađen krater te dva padobrana.

Zagrebačka policija je u četvrtak nakon 23 sata primila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka.