Tomašević: U Holdingu oko 700 radnika viška na razini cijele grupe

Tomislav Tomašević (Foto Screenshot)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak da je u Holdingu utvrđen višak oko 500 radnika, a na razini cijele grupe njih oko 700 te dodao da je vezano uz to krenulo i formalno savjetovanje Uprave Holdinga i sindikata. 

Od 700 radnika viška na razini cijele Holding grupe, oko stotinu je na rukovodećim pozicijama, odnosno na pozicijama koordinatora, savjetnika, a najveći višak radnika je u administraciji, kazao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare.

Uprava Holdinga počela je i formalno savjetovanje sa sindikatima o višku radnika, iako razgovori traju još od novembra, a sama analiza o tome koliko je radnika viška i na kojim pozicijama, napravljena je interno, unutar Holdinga, upoređujući broj zaposlenih s drugim komparabilnim komunalnim kompanijama.

“Sada je počeo formalni proces savjetovanja sa sindikatima u kojem će se jasnije definirati broj radnika i kriteriji prema kojima će se utvrđivati višak”, rekao je Tomašević istaknuvši da će svima onima za koje se utvrdi da su višak, ponuditi druga radna mjesta, na onim pozicijama gdje Holdingu trenutno nedostaje radnika.

To su, pojasnio je, operativni poslovi, poput održavanja ulica, skupljanje otpada, terenski rad u vodoopskrbi, na održavanju zelenih površina, a takvi poslovi jednako će se nuditi svima – kako onima u administraciji, tako i onima na rukovodećim pozicijama.

Tomašević: Moguće je da rukovoditelju ponudimo posao smetljara

Upitan je li moguće da se nekome ko je bio na rukovodećoj poziciji ponudi posao smetlara, gradonačelnik je odgovorio potvrdno.

“Naravno da jeste”, kazao je Tomašević. Objasnio je i da će oni koji ne prihvate te pozicije, otići s otpremninama, što je u skladu sa zakonom i kolektivnom ugovoru, no nije želio govoriti o iznosima koji će biti ponuđeni, prenosi Hina.

Tomašević je komentirao i oštru reakciju dijela sindikata na najave otkaza, istaknuvši da on ne učestvuje u pregovorima sa sindikatima, ali bi volio da se taj proces “što više vodi na relaciji Uprave i sindikata, kao što se vodio do sada”.

Poručio je i kako je otpuštanje i preraspodjela viška radnika dio konsolidacije Holdinga, koji je 2020. nakon dugo vremena završio s gubitkom, a taj se “neodrživi trend”, nastavio i u 2021.

“Holding je, uz gubitke, zadužen oko pet milijardi kuna, a dobar dio tih obaveza, ako gledamo obveznice, 2023. dolazi na naplatu. Uprava Holdinga ima zadatak da u sljedećoj godini stabilizira poslovanje Holdinga kako ne bi više bio gubitaš, kako bi se mogao servisirati i refinansirati dug”, rekao je Tomašević.

Odvoz glomaznog otpada se normalizira

Tomašević je potvrdio da su jučer izdane sve potrebne dozvole za korištenje sabirno-oporabnog centra Jakuševec za glomazni otpad. Riječ je o skladištu i manjim linijama za odvajanje, a u toku je normalizacija odvoza glomaznog otpada i pražnjenje reciklažnih dvorišta.

“Radi se o objektu koji je prije izgrađen, ali se nije koristio čak 15 godina. Sada je konačno stavljen u funkciju”, istakao je Tomašević.

Komentirajući ponovno pucanje vodovodnih cijevi u Zagrebu, Tomašević je rekao da da je to u potpunosti odgovornost Grada Zagreba, koji radi na rješenjima za sanaciju dotrajalih i starih cijevi vodovodne mreže u koje nije uloženo godinama.

“Glavni val investicija od čak dvije milijarde kuna bi trebao krenuti ove godine”, istakao je Tomašević, dodavši da Grad, zajedno s Hrvatskim vodama i nadležnim ministarstvom, radi na definiranju projekata za vodoopskrbu.