Tomaševićevu prednost nemoguće je nadoknaditi

Politička platforma Možemo! osvojila je s koalicijskim partnerima najveći broj glasova u 16 od 17 zagrebačkih gradskih četvrti, a u jednoj četvrti pobijedila je "365 Stranka rada i solidarnosti" na lokalnim izborima održanima u nedjelju. Politički analitičar Davor Gjenero primjećuje da HDZ-ovi glasači u drugome krugu neće podržati Škoru, a vjerojatno bi podržali Jelenu Pavičić Vukičević da je ona Tomaševićev protukandidat. "Jednostavno u Zagrebu na desnici nema dovoljno lovišta koje bi im omogućilo izbornu pobjedu.“

Kandidat Platforme Možemo Tomislav Tomašević ( Stipe Majic - Anadolu Agency )

Tomislav Tomašević (Zeleno-lijeva koalicija) u prvom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba osvojio je 147.631 glas birača, odnosno 45,15 posto, dok njegov protukandidat Miroslav Škoro (Domovinski pokret) u drugi krug ulazi s osvojenih 12,16 posto, odnosno 39.789 glasova.

U Rijeci je Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) osvojio 30,25 posto glasova, a u drugom će se krugu boriti protiv nezavisnog Davora Štimca koji je u prvom krugu odnio 16,10 posto glasova. Gjenero navodi kako je tu situacija slična kao u Splitu – sukob između osobnosti i stranačke mašinerije.

Što se tiče izbora za gradonačelnika Splita, Ivica Puljak (Centar) osvojio je 26,82 posto glasova, a u drugi krug s njim ulazi HDZ-ov Vice Mihanović s 23,23 posto glasova.

Ivan Radić, kojeg podržava lista predvođena HDZ-om, osvojio je 38,69 posto birača Osijeka, a protukandidat u drugom krugu mu je Berislav Mlinarević (DP, Most) s osvojenih 19,63 posto glasova.

HDZ je na izborima za gradska vijeća osvojio većinu u 11 većih gradova, SDP u dva, Možemo! i HSLS u po jednom gradskom vijeću kao i četiri nezavisne liste, koje su se natjecale na nedjeljnim lokalnim izborima, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

HDZ tako ima većinu u gradskim vijeća Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Karlovca, Siska, Velike Gorice, Krapine, Virovitice, Požege i Osijeka. SDP je najviše glasova osvojio u gradskim vijećima Rijeke i Koprivnice. IDS ima većinu u Gradskom vijeću Pule, HSLS u Bjelovaru, a  u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koalicija predvođena platformom Možemo!.

Nezavisna lista Mirka Duspare osvojila je najviše glasova u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, lista Ivana Čehoka u gradskom vijeću Varaždina, lista Matije Posavca u Čakovcu te lista Ivana Penave u vukovarskom Gradskom vijeću.

Platforma “Možemo!” s partnerima pobijedila je u svim zagrebačkim gradskim četvrtima osim u Brezovici, najbolji rezultat postigli su u Donjem gradu (53,34 posto) i četvrti Trešnjevka – Sjever (51,83 posto).

Najslabiji rezultat ostvarili su u Brezovici (13,43 posto) gdje je pobijedila “365 Stranka rada i solidarnosti”.

U većini gradskih četvrti na drugom mjestu, odmah iza Možemo!, nalazi se HDZ. Najbolji rezultat ta je stranka ostvarila u Brezovici (17,04 posto), dok su im najlošiji rezultati s oko 11 posto osvojenih glasova u Donjem gradu, Trnju, Stenjevcu, Podsusedu, Novom Zagrebu – Istok i Trešnjevci – Sjever.

Na trećoj je poziciji u većini četvrti SDP koji je najbolji rezultat ostvario u četvrti Gornji grad – Medveščak (13,07 posto).

Od ostalih lista, zapaženi rezultat ostvarila je lista Krešimira Kompesaka u četvrti Podsljeme (21,16 posto). Domovinski pokret s osvojenih 10,01 posto zauzeo je treću poziciju  u četvrti Maksimir, Most je drugi u Stenjevcu sa 11,45 posto. “365 Stranka rada i solidarnosti”, osim u Brezovici, visoko se plasirala i u Novom Zagrebu – Zapad (9,56 posto), Donjoj Dubravi (14,07 posto) i Sesvetama (15,99 posto).

“U Zagrebu smo napravili jedan i pol od dva potrebna koraka da oslobodimo ovaj grad od korupcijske hobotnice. Potrebno je još samo pola koraka da promijenimo model upravljanja ovim gradom, da razvijamo Zagreb u skladu s izazovima i standardima 21. stoljeća i da uhvatimo korak s drugim europskim metropolama. Imamo golemu prednost u drugom krugu, ali nema opuštanja, pred nama su još dva tjedna borbe i opet ćemo dati sve od sebe. Vodit ćemo i dalje pozitivnu kampanju i fokusirat ćemo se na rješenja za probleme u ovom gradu. Nećemo se služiti prljavim trikovima. Pobijedit ćemo za dva tjedna uzdignute glave i moći ćemo svima nakon izbora pogledati u oči, bez da smo prodali dušu i bez da smo ikome ostali nešto dužni”, rekao je Kandidat Platforme Možemo Tomislav Tomašević koji je u prvom krugu osvojio oko 45 posto glasova birača s područja Grada Zagreba za mjesto gradonačelnika.

Saborska zastupnica Zeleno-lijeve koalicije Sandra Benčić poručila je u nedjelju kandidatu Domovinskog pokreta za zagrebačkog gradonačelnika Miroslavu Škori da će izgubiti u drugom krugu lokalnih izbora, što će mu biti četvrti poraz.

”Ovo su treći izbori koje je izgubio, a ja mu sugeriram da se počne pripremati i za četvrti poraz”, izjavila je Benčić nakon što su objavljeni neslužbeni rezultati lokalnih izbora.

Benčić je optužila Škoru da se u kampanji služio ”nevjerojatnim prljavštinama” te mu poručila da metodama kojima se koristio nije mjesto u demokratskom društvu i utakmici.

Ustvrdila je kako je Škoro koristio lažne anketare koji su ”blatili ostale kandidate” i da su se slale sumnjive poruke ”koje definitivno imaju Škorin potpis”.

”Difamiranje političkog protivnika na taj način pripada drugom političkom dobu, protiv kojeg se on navodno bori, a koristi njegove najgore metode. Oni koji ne znaju igrati demokratsku utakmicu po fair-play pravilima u nju niti ne spadaju”, rekla je Benčić.

Upitana za postizbornu suradnju, Benčič je naglasila da će Zeleno-lijeva koalicija idućih danima razgovarati s onima koji se nalaze od centra prema lijevo i predstavljaju progresivne snage koje su bile opozicija Milanu Bandiću i HDZ-u. S njima će, dodala je, razgovarati oko okupljanja većine u Gradskoj skupštini.

Benčić u drugom krugu lokalnih izbora očekuje potporu svih koji žele promjenu modela upravljanja Zagrebom.

”Pozivamo sve birače da izađu u drugom krugu i još jednom potvrde da je vrijeme za promjene i da Zagreb nikada više neće biti bankomat za uske klijentelističke krugove, niti od Jelene Pavičić Vukičević niti od Miroslava Škore niti od HDZ-a. S time je jednom zauvijek gotovo”, poručila je.

Politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Hinu ocijenio je kako je generalni rezultat lokalnih izbora u Zagrebu bio očekivan pa drugi krug izbora za gradonačelnika neće biti natjecateljski, kao i u Osijeku, dok će izbori biti natjecateljski u Splitu i Rijeci.

“Generalni rezultat je očekivan. Prednost Tomaševića i njegove platforme nešto je veća nego što se očekivalo, drugi krug neće biti natjecateljski jer su izbori riješeni u prvome krugu, prije svega jer Tomašević kontrolira i većinu u Gradskoj skupštini”, rekao je Gjenero.

Na izborima za Gradsku skupštinu koalicijska lista koju predvodi Možemo! osvojila je 40,83 posto glasova i time daleko najviše gradskih mandata. Sljedeća po redu je lista HDZ/HSLS/HSU s  11,30 posto, Domovinski pokret s 10,59 posto, Stranka rada i solidarnosti sa 9,04 posto. U Gradsku skupštinu ulaze još SDP s 8,88 posto te Most sa 6,20 posto.

Što se tiče izbora za gradonačelnika u drugom krugu, toliku prednost jednostavno je nemoguće nadoknaditi. Ipak, dodaje, u drugom krugu neće biti isto biračko tijelo.

“Biračko tijelo koje je iznijelo pobjedu Zeleno-lijeve koalicije nije čvrsto stranački strukturirano i nije disciplinirano, tako da možemo očekivati nešto manju izlaznost na drugi krug, pogotovo zato što će puno ljudi biti uvjereno da su izbori već dobiveni”, ističe.

Međutim, niti druga strana nema realan motiv za politički angažman jer je prednost tako velika da ostavlja dojam potpune nenadoknadivosti. Također, dodaje Gjenero, HDZ-ovi glasači u drugome krugu neće podržati Škoru, a vjerojatno bi podržali Jelenu Pavičić Vukičević da je ona Tomaševićev protukandidat.

“Jednostavno u Zagrebu na desnici nema dovoljno lovišta koje bi im omogućilo izbornu pobjedu. Škorinih glasača na desnici ima za nekih 20-25 posto i to je to”, ocijenio je.