Tomo Medved: Pozivamo Srbiju da dostavi saznanja o nestalim osobama

– Hrvatska Vlada je jasno dala do znanja Srbiji da Hrvatska povlači pravo i postupa u predmetima svih nestalih građana Hrvatske, kazao je ministar Tomo Medved

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posjetio je Glinu gdje je pozvao Republiku Srbiju da se aktivno uključi dostavi saznanja o mjestima ukopa posmrtnih ostataka osoba iz Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved upozorio je kako je grad Glina za vrijeme Domovinskog rata podnio veliku žrtvu te kako taj grad bilježi poginule i nestale hrvatske branitelja i civile.

“U proteklih pet godina u potpunosti smo uveli novu metodologiju, novi proces kolokvijalno poznat kao ‘hrvatski model traženja’, za što smo po prvi put (2019. godine) donijeli Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu u kojem su jasno propisane nadležnosti i postupanja svih tijela u Hrvatskoj. Tim zakonom nedvosmisleno smo propisali nadležnost Republike Hrvatske nad svim njenim nestalim građanima, bez obzira na nacionalnost. Po prvi put smo jasni dali do znanja Srbiji da Hrvatska povlači pravo i postupa u predmetima svih nestalih građana Hrvatske”, kazao je Medved.

Pozvao je Republiku Srbiju da aktivno doprinese konkretnim saznanjima o mjestima ukopa posmrtnih ostataka osoba iz Hrvatske. Dodao je kako su Hrvatskoj dostupni dokumenti iz kojih je razvidno kako Srbija ima saznanja o tome gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih te kako su u proteklih nekoliko godina prema Srbiji upućeni na desetci konkretnih zahtjeva za njihovim pronalaskom.

Hrvatska bilježi 1.858 nestalih osoba u Domovinskom ratu, od toga je 400 posmrtnih ostataka za koje se ne zna mjesto ukopa.