Top sa Žute tabije tradicionalno najavio početak ramazana u Sarajevu

Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 1. april 2022. godine: Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane. ( Nihad Ibrahimkadic - Anadolu Agency )

Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane, javlja Anadolu Agency (AA).

Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek mjesec ramazan, mjesec posta muslimana.

Tobdžija, koji svakog dana označava kraj posta, predstavlja ramazansku tradiciju u Sarajevu, ali i još nekim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Odjeven u narodnu nošnju, s fesom na glavi, tobdžija je uvijek privlačio pažnju u danima ramazana.

Pucnjem iz topa sa Žute tabije, nastavljena je ramazanska tradicija u Sarajevu, a mnogim postačima to je znak da prekinu post.

Kroz historiju prvi ramazanski top oglašavao se poslije ikindije posljednjeg dana mjeseca šabana, što je bila i najava početka ramazana. Top se u toku ramazanskih dana upotrebljavao u nekoliko navrata, najmanje dva, a u nekim mjestima i tri puta: ujutro za ustajanje na sehur, kada nastupi vrijeme početka posta (zora) i u vrijeme završetka posta (iftar). Tradicija pucanja topova u većini mjesta utihnula je krajem Drugog svjetskog rata. Devedesetih godina prošlog stoljeća topovi su ponovo oživjeli, najavljujući sehure i iftare.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Prethodni članakErdogan tražio od Herzoga da Palestincima bude dozvoljen ulaz u Al-Aksu tokom ramazana
Naredni članakRamazanska poruka muftije Aziza ef. Hasanovića