Turisti iz cijelog svijeta ponovo u Sarajevu

Preovladavaju posjetioci iz bliskoistočnih zemalja Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su postali jedni od najbrojnijih u Bosni i Hercegovini u posljednjih deset godina

Slike i prizori koji se čekaju skoro dvije godine konačno su postali stvarnost, a jezgra Starog Grada i Baščaršije u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ponovo je prepuna turista iz svih krajeva svijeta.

Privreda u općini Stari Grad najviše se oslanja na turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, stare zanate, a upravo te djelatnosti platile su najvišu cijenu pandemije koronavirusa, koja je počela prije skoro godinu i po dana.

U posljednja dva mjeseca došlo je do značajnog poboljšanja higijensko-epidemiološke situacije u Sarajevu i zemlji, te znatno manji broj zaraženih. Takav razvoj događaja doveo je do lakšeg prelaska državne granice, što znači dugo, i tako željno očekivani povratak turista u najatraktivniji, najpoznatiji i najljepši dio Bosne i Hercegovine, jezgro Starog Grada u Sarajevu.

”U najtežim trenucima koje je donijela pandemija koronavirusa, Općina Stari Grad, predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, nikada nije okrenula leđa svojim građanima, posebno privrednicima iz Starog Grada. Veliki dio prošle, ali i ove godine, zakupci općinskih poslovnih prostora bili su oslobođeni plaćanja dijela zakupnina. Kao posebna skupina, stari zanati koji posluju u općinskim poslovnim prostorima, oslobođeni su plaćanja čak 95 posto zakupnine i to do 1. augusta ove godine”, naveli su u saopćenju za javnost iz Općine Stari Grad Sarajevo.

U starogradskoj jezgri ovih dana se mogu vidjeti turisti iz svih dijelova svijeta. Preovladavaju posjetioci iz bliskoistočnih zemalja Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su postali jedni od najbrojnijih u Bosni i Hercegovini u posljednjih deset godina.

Sarajevo posjećuju tradicionalno i gosti iz Slovenije, a to su nam potvrdili Majda i Iztok iz Novog Mesta.

“Posljednji put smo u Sarajevu bili davne 1988. godine i to na skijanju. Baščaršija je krasna, tako je prepuna života da se osjećamo kao da korone nema”, kazali su sa osmijehom ovi Slovenci.

U čuvenoj ulici Kazandžiluk, poznatoj po starim zanatskim radnjama, bili su Jindricha iz Češke Republike.

“Prvi put sam došao u Sarajevo. Ovo je jako zanimljiv grad, pogotovo stari dio. Na svakom koraku se vidi mješavina kultura i osjeti posebna pozitivna energija”, pojasnio je Jindrich dok je kupovao tradicionalnu bosansku džezvu.

Kako je kazao, probao je bosansku kafu, koja je odlična i jaka.

U centralnoj starogradskoj šetnici, ulici Sarači, bio je Juša Pusto iz slovenskog Maribora.

“Bio sam već u Sarajevu prije mnogo godina ali se ne sjećam dobro, tako da se osjećam kao da sam prvi put ovdje. Najviše mi se sviđa ovdje u Starom Gradu, sve je jako interesantano, vrlo je živo i dinamično, što posebno prija nakon svega što se desilo zbog pandemije”, rekao je Pusto.