Turković i Grlić Radman: Prije ljeta olakšati prelezak granice, Hrvatska u BiH šalje donaciju vakcina

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković susrela se jučer u Sarajevu sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom.

– Jedna od tema bilo je rješavanje problema pandemije koronavirusa. Razgovarali smo da se uspostavi kontakt stručnjaka, da koordiniramo neke mjere, ali i da se olakša prelazak granice za građane BiH. Ljeto se bliži, Covid nas neće napustiti, željeli bi da putem nadležnih službi mnogo bolje dočekamo ljeto – rekla je Turković.

Na sastanku je, kaže Turković, razgovarano o pismu državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena te Trgovskoj gori i sporazumima o granici.

– Ove godine želimo manjim izmjenama Ustava provesti presudu “Sejdić-Finci” i izmijeniti Izborni zakon BiH – navela je Turković.

Grlić Radman je rekao da mu je drago biti u Sarajevu, jer je ovo i njegova domovina, a istakao je da je razgovor bio plodonosan.

– Moj otac je iz Bugojna, rođen sam u Tomislavgradu, a supruga mi je Hercegovka. Podupiremo stabilnost i teritorijalnu cjelovitost BiH, kao državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih ostalih građana. Podupiremo evropski put BiH i u tome smo partneri – rekao je Grlić Radman.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske rekao je da je Vlada RH donijela odluku o donaciji cjepiva BiH.

– Želimo pokazati solidarnost. Uskoro ćemo dostaviti cjepivo, a prije toga treba dogovoriti proceduru, pa ćemo onda imati više informacija o količini. Nadam se da će to biti u narednih nekoliko dana – rekao je Grlić Radman.

Trgovska gora, rekao je Grlić Radman, tema je koju treba prepustiti stručnjacima.

O “non paperu” Slovenije, koji je je navodno dostavljen Evropskim vijeću, Grlić Radman je rekao da se Slovenija priključila Hrvatskom “non paperu”, koji zagovara konstruktivan pristup.

– Sve ostalo su špekulacije – naglasio je Grlić Radman.

Ministrica Turković je rekla da niko u EU neće usvojiti dokument koji ugrožava nečiji teritorijalni integritet.

– Sve ima cilj da se destabilizira Zapadni Balkan. Neko misli da bi u tim okolnostima mogao ostvariti neostvarene ratne ciljeve. Mi se u međunarodnim krugovima i u BiH borimo s hibridnim ratom protiv našeg puta u NATO. Drago mi je da je sadržaj “non papera” negiran, da je premijer Janša rekao da podržava teritorijalni integritet BiH, a potvrde su nam došle i od nadležnih u EU. Ja smatram taj papir nepostojećim ili neozbiljnim pokušajem da se unese smutnja – rekla je Turković.

IZVORFAKTOR
Prethodni članakPrve bosanske novine pokrenuli su osmanski paša i Nijemac Ignjat Sopran
Naredni članakPRVI BROJ “NOVOG GLASA”: Bošnjaci u Hrvatskoj dobili medijsko pojačanje