Turković na sastanku u Antaliji: Jačati regionalnu saradnju kako bismo ubrzali evropske integracije

"Regionalnu saradnju je potrebno jačati, kako bismo ubrzali evropske integracije, te se snažnije borili protiv zajedničkih izazova", kazala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković

Regionalnu saradnju je potrebno jačati, kako bismo ubrzali evropske integracije, te se snažnije borili protiv zajedničkih izazova, smatra zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Turković danas u Antaliji, u Republici Turskoj učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

SEECP se ove godine održava pod predsjedavanjem Turske, a u Kongresnom centru NEST u Beleku počeo je sastanak, čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu.

“Regionalnu saradnju je potrebno jačati, kako bismo ubrzali evropske integracije, te se snažnije borili protiv zajedničkih izazova. Vjerujem da bi se napori vlada na Zapadnom Balkanu nakon oporavka od pandemije mogli bolje usmjeriti, primarno povećanjem opsega i kvaliteta razmjene informacija kako bi se izbjeglo dupliciranje aktivnosti”, kazala je Turković na sastanku SEECP-a, navedeno je u saopćenju objavljenom na društvenim mrežama.

Turković je sinoć u Antaliji održala bilateralni sastanak sa turskim ministrom vanjskih poslova Cavusogluom.

“Na sastanku je razgovarano o realizaciji zajedničkih projekata, intenziviranju saradnje i regionalnim pitanjima“, objavila je Turković.

Susret je upriličen uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova SEECP-a.

Očekuje se da će Samit šefova država i vlada SEECP-a u poslijepodnevnim satima biti održan uz prisustvo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Učešće na samitu ranije je najavilo osam šefova država i devet šefova diplomacije.

U petak i subotu će biti održan Diplomatski forum u Antaliji na kojem će učestvovati 12 šefova država, 43 ministra vanjskih poslova, četiri bivša šefa država te predstavnici međunarodnih organizacija i akademske zajednice.

Cavusoglu je ranije kazao da će na forumu učestvovati i šef vanjske politike Evropske unije Josep Borrell.

Među zemljama učesnicama je i BiH.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović sastat će se na marginama samita s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, 18. juna.

Na marginama Diplomatskog foruma, članovi Predsjedništva BiH će se sastati i sa visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Josephom Borellom.