Turska i dalje namjerava nabaviti proturaketne sisteme od Rusije

Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Turska i dalje namjerava nabaviti drugu seriju sistema proturaketne odbrane S-400 od Rusije, što bi moglo produbiti razdor s američkim saveznikom i rezultirati novim krugom američkih sankcija.

Washington navodi da S-400 predstavljaju prijetnju za njegove borbene avione F-35 i za ostale odbrambene sisteme NATO-a. Turska navodi da nije mogla nabaviti sisteme protuzračne odbrana od drugih saveznika u NATO-u pod zadovoljavajućim uslovima, javlja Reuters.

“U budućnosti se niko neće moći miješati u vrstu odbrambenih sistema koje nabavljamo. Neće se moći miješati u to iz koje zemlje nabavljamo niti na kojem nivou”, rekao je Erdogan u intervjuu koji je emitovan na američkom kanalu CBS-u.

“Niko se ne može miješati u to. Mi smo jedini koji donosimo takve odluke”, kazao je on.

SAD uvele su u decembru sankcije protiv turske Direkcije za odbrambenu industriju, njenog načelnika Ismaila Demira i još tri zaposlena, nakon što je Turska nabavila prvu seriju S-400 odbrambenih raketa.

Nastavljeni su razgovori između Rusije i Turske o isporuci druge serije, za koju je Washington više puta poručio da će gotovo sigurno rezultirati novim sankcijama.