Turska odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Zastava Turske

Turska je uvijek bila na čelu napora za održavanje mira i širenje prosperiteta na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, stav je Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske u vezi s odlukama entitetske Narodne skupštine Republike Srpske.

“Kao i svi prijatelji Bosne i Hercegovine i mi dijelimo zabrinutost u vezi odluka donesenih na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra 2021. godine”, navodi se u saopćenju.

Smatramo, dodaje se, da su odluke entitetske Skupštine štetne za ustavno-pravni okvir, a samim tim i za mirnu i prosperitetnu budućnost građana Bosne i Hercegovine koju oni više od svega zaslužuju.

Ova situacija, ističe se, istovremeno predstavlja i izazov miru i stabilnosti na Balkanu i u cijeloj Evropi.

Navodi se da će zajedno s međunarodnom zajednicom Republika Turska nastaviti činiti napore da se Bosna i Hercegovina što prije vrati na svoju stvarnu agendu, na put ekonomskog razvoja.

“U tom smislu, pozivamo one koji će snositi odgovornost za nanošenje štete miru i prosperitetu da se pridržavaju ustavnog i zakonskog okvira i pribjegnu dijalogu umjesto jednostranim akcijama. Turska je odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske.