Turska predlaže formiranje radne grupe za Afganistan u okviru G-20

Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predložio je u utorak formiranje radne grupe za Afganistan pod okriljem grupe G-20, ističući da je Turska spremna predvoditi radnu grupu.

“Uspostavljanje sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu što je prije moguće od kritične je važnosti, ne samo na regionalnom već i na međunarodnom nivou”, kazao je Erdogan u obraćanju putem videokonferencije na vanrednom sastanku G-20 o situaciji u Afganistanu, javlja Anadolija.

Dodao je da G-20 vidi kao glavnu platformu za saradnju pred izazovima s kojima se svijet trenutno suočava.

G-20 je neformalni forum koji okuplja ministre finansija i guvernere Centralnih banaka 20 ekonomija – 19 (od 25) najrazvijenijih nacionalnih ekonomija i Evropsku uniju kao posebnu cjelinu.

Naglasio je da cijela međunarodna zajednica mora pružiti pomoć i podršku građanima Afganistana.

“Međunarodna zajednica nema taj luksuz da okrene leđa afganistanskom narodu i tu zemlju prepusti njenoj sudbini – rekao je Erdogan te dodao: “Neizbježno će i zemlje Evrope osjetiti pritisak migracija iz Afganistana na južne i istočne granice Turske”.

Kako je rekao, dešavanja u Afganistanu izazivaju ekonomske i finansijske posljedice, ali i političke i humanitarne.

Naglasio je također i značaj uspostavljanja inkluzivne vlade u toj zemlji.

“Uz strateško strpljenje i postepeni pristup, moramo usmjeriti talibane prema uspostavi inkluzivne vlade, držeći otvorenima puteve dijaloga”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da bez obzira na politički proces i dalje postoji potreba za iskazivanjem snažne solidarnosti s afganistanskim narodom zbog pogoršanja humanitarne krize u zemlji.

Erdogan je kazao da će Turska nastaviti ispunjavati svoju “bratsku dužnost” prema afganistanskom narodu u ovim teškim trenucima za građane te zemlje.

Podsjetio je da se afganistanski narod, osim političke neizvjesnosti, više od 40 godina bori s razornim posljedicama nestabilnosti, sukoba i terorizma.

Talibani su 15. augusta zauzeli Kabul, glavni grad Afganistana, prisilivši predsjednika i druge visoke zvaničnike da napuste zemlju. Kasnije su formirali privremenu vladu na čelu s Hasanom Akhundom, podsjeća Anadolija.

Svjetske sile pozvale su talibane da formiraju inkluzivnu vladu koja predstavlja etničku raznolikost zemlje.