Turska priprema novi sastanak ruskog i ukrajinskog šefa diplomatije

Pregovori u Turskoj (Foto Screenshot)

Turska priprema novi sastanak šefova diplomatije Rusije i Ukrajine za sedmicu ili dvije, rekao je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, a Moskva je odgovorila da je spremna ako su razgovori “sadržajni”, prenose agencije.

Pregovarači Ukrajine i Rusije održali su prvi fizički sastanak početkom ove sedmice u Istanbulu i upravo su ti pregovori donijeli neke pomake od početka ruske invazije 24. februara.

“Moguć je sastanak na najvišoj razini između dvojice ministara, ukrajinskog Dmitra Kulebe i ruskog Sergeja Lavrova, za sedmicu ili dvije”, rekao je Cavusoglu za televiziju A Haber.

Turska želi biti domaćin “kao iskreni posrednik”, dodao je Cavusoglu koji je također pohvalio posredničku ulogu ruskog oligarha Romana Abramoviča, kojem su evropske zemlje nametnule sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

On, kako tvrdi Cavusoglu, iskreno radi na okončanju rata i on je posrednik između Kijeva i Moskve od početka ruske invazije 24. februara.

Abramovič je iznenadio kada se pojavio na ukrajinsko-ruskim pregovorima u Istanbulu u utorak, podsjeća agencija Reuters.

Moskva neće odbiti sastanak, no razgovori moraju biti “sadržajni”, odgovorilo je u četvrtak rusko Ministarstvo vanjskih poslova, a prenijela agencija RIA.

“Važno je da se dvije strane sastanu i dogovore trajan prekid vatre. Nemoguće je pregovarati pod pritiskom oružja”, rekao je Cavusoglu, kako prenosi agencija AFP.

U vezi evakuacija civila iz Mariupolja, kojeg ruske snage sedmicama drže u okruženju i teško su ga razorile, Cavusoglu je rekao da je Ankara predložila “dva humanitarna konvoja, prema Rusiji i Ukrajini”.

“Niko ne smije činiti pritisak na civile da odaberu jedan ili drugi koridor. Svako mora dobiti pravo da ide onamo kamo on želi”, insistirao je.

Cavusoglu je pozdravio rezultate ovosedmičnog sastanka u Istanbulu na kojem je Ukrajina predložila da će se obavezati na status neutralnosti koji bi garantirao desetak zemalja te pet stalnih članica Vijeća sigurnosti kao i Turska te Izrael.

Turska nije vidjela punu provedbu odluka donesenih na sastanku u Istanbulu, što uključuje povlačenje ruskih snaga iz nekih područja, rekao je nadalje.

“Mjere su dogovorene radi smanjenja pritiska no baš ih i ne vidimo na frontu. Oprezni smo”, rekao je.

Turska je bila domaćin 10. marta prvog sastanka između ministara vanjskih poslova Ukrajine i Rusije u Antaliji.

Prethodni članakNastavak pregovora Rusa i Ukrajine 1. aprila putem interneta
Naredni članakAmerički ambasador Murphy: BiH treba stabilnost i približavanje NATO-u