Tužilaštvo BiH podignulo optužnicu protiv Dodika, prijeti mu do pet godina zatvora

Milorad Dodik (Foto Fena)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je u petak optužnicu protiv predsjednika entiteta Republika srpska Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, a za to krivično djelo ukoliko bude proglašen krivim prijeti mu kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

“Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH podignulo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stavak 1. Krivičnog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, stoji u kratkoj izjavi državnog tužilaštva.

Lukić, koji je optužen zajedno s Dodikom, direktor je Službenog glasnika RS-a.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti RS-a da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom jula blokiraju provedbu presuda Ustavnog suda BiH.

Taj je zakon koji je Narodna skupština RS donijela 27. juna visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poništio 1. jula koristeći svoje ovlasti.

Schmidt je istodobno nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je krivičnim djelom postalo neprovođenje odnosno nepoštivanje njegovih odluka.

Za to je propisana kazna do pet godina zatvora kao i odredba da u slučaju osuđujuće presude osoba koja je osuđena automatski gubi pravo obnašanja dužnosti u svim tijelima zakonodavne, izvršne, pravosudne i upravne vlasti ili bilo kojem drugom tijelu koje se finansira iz budžeta.

Dodik je odluke visokog predstavnika ignorirao i 7. jula potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona što ga je Schmidt poništio, a Lukić je kao direktor Službenog glasnika dan kasnije tu odluku objavio u ovoj novini.

Sada će se zbog toga obojica suočiti s krivičnim progonom bude li Sud BiH potvrdio optužnicu. Bude li presuda osuđujuća ona bi označila kraj Dodikove političke karijere.

Prethodni članakKonaković: Do kraja augusta bit će jasna sudbina vladajuće koalicije u BiH
Naredni članakKako je Sirri-baba najavio Ilhamijinu šehidsku smrt