Tvrde da neće popustiti: Milanović i Plenković jedino se slažu oko BiH

“Dok sam ja predsjednik, Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH”, rekao je Zoran Milanović u intervjuu objavljenom u subotu uoči posjete BiH tokom koje će obilaziti mjesta gdje uglavnom žive Hrvati, za koje je rekao da su konstitutivan narod i moraju moći birati svoje predstavnike u vlasti bez preglasavanja.

Milanović na poziv Sveučilišta u Mostaru stiže u nedjelju u prvi posjet BiH otkako je izabran za predsjednika. Ondje će održati predavanja studentima, susresti se s vodstvom HNS-a BiH te lokalnim dužnosnicima u Vitezu, Mostaru, Ljubuškom, Livnu i Tomislavgradu, prenosi Hina.

U intervju za Večernji list BiH objasnio je da je prigodom nedavnog završnog saopćenja NATO-a insistirao na spominjanju Daytonskog sporazuma budući da je njime zajamčena konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH kao jednog od triju jednakopravnih, te zemlji omogućen put ka EU.

“Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH niti će to ikada postati”, ustvrdio je.

“Svima bi bilo u interesu da se poštuje Daytonski sporazum jer smatram kako njegovim poštivanjem BiH može i mora postati uređena država koja će moći nastaviti put prema EU. Hrvatska to snažno podupire i želi vidjeti BiH u EU”, rekao je.

Ocijenio je važnim što su se oko dokumenta NATO-a premijer i hrvatska diplomacija priključili njegovom tvrdom stavu oko Hrvata u BiH.

“Hrvatska, dok sam ja predsjednik Republike, neće više popuštati, neće stati na pola puta ili prikloniti se jačem”, istaknuo je.

U NATO-ovu dokumentu spomenuta je i potreba izborne reforme, rekao je Milanović te istaknuo da ona mora rezultirati legitimnim političkim predstavljanjem.

“Pravo da biraš svog predstavnika temelj je svake demokratije, pa tako treba biti i u BiH. Ne vidim ko bi imao nešto protiv prava Hrvata u BiH da sami biraju svoje predstavnike”, istaknuo je.

Ocijenio je neprihvatljivim dosadašnju praksu preglasavanja tamošnjih Hrvata u Predsjedništvu BiH te najavama dijela bošnjačkih stranaka kako bi slično mogli napraviti i Domu naroda.

Milanović pri tome je upozorio da je Daytonom upravo predviđeno da tri naroda imaju svoje predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda.

“Za Hrvatsku, to kažem kao predsjednik Republike koja ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH, neprihvatljivo je da BiH bude država u kojoj će se provoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata”, rekao je hrvatski predsjednik.

Po njegovim riječima, Hrvatska kao potpisnica ima obvezu pratiti provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se danas novinarima na 14. Dubrovnik forumu i rekao da jedina stvar oko koje se slaže sa Milanovićem je upravo Bosna i Hercegovina.

“Održao sam nekoliko susreta, sastao sam se s imenovanim visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, posebnim evropskim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Matthew Palmerom i potpredsjednikom EBRD-a Pierreom Heilbronnom”, kazao je.

“Sastanci su bili prigoda da pojasnim politiku Hrvatske prema BiH u Berlinskom procesu i njihovom putu prema EU i NATO savezu, ali i politiku prema Hrvatima u BiH koji su konstitutivan narod koji moraju imati adekvatno zastupništvu u parlamentu. Ako postoji jedna tema gdje se ja i predsjednik Milanović slažemo, onda je to BiH”, rekao je Plenković.

Prethodni članakSchmidt iz Dubrovnika poručio: Gotovo je s mijenjanjem granica i stvaranjem novih država
Naredni članakTurska TIKA realizira projekat Muzeja genocida u Srebrenici: Završena prva faza