U Banjoj Luci paradom obilježili neustavni praznik, Dodik poručio kako je RS država

Milorad Dodik na proslavi neustavnog praznika (Foto SNSD)

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska u nedjelju su u Banjoj Luci paradom obilježili 9. januar koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, uprkos činjenici da ga je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je RS država.

U mimohodu središtem Banje Luke bilo je uključeno nešto manje od 3.000 sudionika, uključujući nekoliko stotina pripadnika temeljne i posebne policije, uz konjanike i prelete helikoptera.

Oni su prodefilirali pred tribinom na kojoj su uz političke dužnosnike iz RS-a bili i dužnosnici i vojni časnici iz Srbije te ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Tamo se našlo i počasno mjesto za osuđene ratne zločince poput Vinka Pandurevića kojega je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu Genocid u Srebrenici.

Ta činjenica nije bila zapreka da on stoji neposredno iza Dodika i srbijanskog ministra policije Aleksandra Vulina.

Praznik pod nazivom “dan republike” u RS-u obilježavaju 9. januara u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada je dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH protuzakonito proglasio “srpsku republiku BiH” što je predstavljalo uvod u troipogodišnji rat.

Dodik je u nedjelju kazao kako je taj čin bio rezultat nastojanja da se spriječi ponavljanje zločina nad Srbima počinjenih u Drugom svjetskom ratu pa je stoga donesena oduka da oni naprave svoju državu od dijelova teritorija BiH.

“RS je naša država ko god to nama osporavao”, kazao je Dodik dodajući kako je nedjeljno okupljanje u Banjoj Luci  odgovor onima koji osporavaju 9. januar i koji nameću sankcije.

Dodik i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija su se ranije ove sedmice našli na udaru sankcija koje su im nametnuli Ministarstvo finansija SAD-a i State Department, označavajući njih dvojicu kao osobe odgovorne za kršenje Daytonskog sporazuma i umiješanost u korupciju.

Dodik je u nedjelju kazao kako ga to neće zaustaviti u politici koju vodi te kako će slušati šta želi narod, a ne Amerikanci, u čemu računa na nastavak potpore Srbije i drugih prijatelja u svijetu koje nije imenovao.

Ustavni sud BiH je još 2016. godine donio presudu kojom je izvan snage stavio dijelove zakona o praznicima RS kojima je 9. januar bio definiran kao dan tog entiteta.

Sud je ocijenio kako proslavljanje datuma koji je označio početak kampanje masovnih etničkih progona nesrba s teritorija današnje RS vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka.

Tu su presudu vlasti RS odlučile ignorirati tako što su najprije organizirali referendum o tome hoće li se provesti sudska presuda, a potom su donijeli novi zakon kojim su ponovo 9. januar označili kao dan republike, piše Hina.

Prethodni članakVečernji list: Omicron odgodio ekonomske prognoze, hoće li i oporavak?
Naredni članakHrvatski državljani u Kazahstanu nisu ugroženi