U BiH preporučeno uvođenje oštrijih epidemioloških mjera

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj tokom dana kriznim štabovima u deset kantona naložila uvođenje dodatnih ograničenja na temelju procjene o epidemiološkoj situaciji u svakoj od tih sredina

Sjednica Vlade FBiH
Sjednica Vlade FBiH

U Bosni i Hercegovini u četvrtak su potvrđena 794 nova slučaja zaraze virusom korona što je dnevni rekord u dosadašnjem toku četvrtog vala pandemije, a vlasti su zbog njegovog naglog širenja naložile poduzimanje dodatnih mjera kako bi se zaštitilo stanovništvo.

Gotovo 800 novozaraženih identificirano je nakon testiranja nešto više 3.000 uzoraka, a potvrđena su i 22 nova smrtna slučaja povezana sa zarazom. Ukupni broj umrlih u BiH od početka pandemije prošle godine sada je 9.976.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj tokom dana kriznim štabovima u deset kantona naložila uvođenje dodatnih ograničenja na temelju procjene o epidemiološkoj situaciji u svakoj od tih sredina.

Decentralizirani sistem odlučivanja unutar ovog entiteta kantonima daje najveći dio ovlasti u određivanju i provedbi epidemioloških mjera koje su sada razmjerno blage, a svode se na održavanje fizičke distance te obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenih prostorima, no i te se preporuke često ne poštuju.

Sedmodnevna incidencija odnosno broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u Federaciji BiH sada je 118, no u kantonima uz granicu s Hrvatskom stanje je puno lošije.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu tako bilježe čak 360 novooboljelih na 100.000 stanovnika, a u Zapadnohercegovačkom 258.

Dodatni problem u BiH predstavlja činjenica da je vakcinisan razmjerno mali broj stanovnika jer je obje doze vakcine do sada primilo njih manje od 20 posto, piše Hina.