U Crnoj Gori prvi slučajevi infekcije tzv. nevidljivom podvarijantom virusa korona

Omicron (Ilustracija Pixabay)

Crnogorski epidemiolozi registrirali su prva četiri slučaja infekcije tzv. nevidljivom podvarijantom omicrona, prenijeli su u subotu crnogorski mediji, ali istovremenu tvrde da nema razloga za zabrinutost.

U saopćenju crnogorskog Instituta za javno zdravlje navodi se da se ta zemlja pridružila popisu od 60 država u kojima je registriran taj visokozarazni soj, među kojima su i zemlje regije poput Hrvatske, Slovenije i Srbije.

“Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da nova podvarijanta omicrona BA.2 nije ‘varijanta za zabrinutost’, što znači da ne postoje trenutni dokazi da će ta nova podvarijanta omicrona pogoršati prijenos virusa, ozbiljnost kliničke slike bolesti, učinkovitost postojećih vakcina i djelotvornost protuepidemijskih mjera”, piše u saopćenju crnogorskih epidemiologa.

Broj oboljelih zadnje dvije sedmice pao je s rekordnih više od 3.000 na oko 500, zbog čega su crnorske zdravstvene vlasti odlučile zatvoriti dva COVID centra u Podgorici, ali i dalje su na snazi stroge epidemiološke mjere.

Ublažavanje mjera zahtijevaju ugostitelji koji su za nedjelju u Podgorici najavili proteste, jer tvrde da trpe velike finansijske gubitke.

U Crnoj Gori na snazi je i dalje obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, zabrana okupljanja više od 50 osoba dok je radno vrijeme kafića i restorana ograničeno do ponoći.