U Dubrovniku testiran autonomni sistem robota za prikupljanje otpada iz mora

Projekt autonomnog sistema robota za prikupljanje otpada iz mora dio je 37 miliona kuna vrijednog projekta Evropske unije SeaClear, koji potpuno finansira Evropska komisija, a u njemu učestvuje osam partnera. U svjetskim okeanima ima više od 60 miliona tona otpada, od čega je više od 90 posto na morskome dnu

Podvodni robot (Pixabay)

Autonomni sistem robota za prikupljanje otpada iz mora, prvi u svijetu, preliminarno je testiran u srijedu kod otoka Lokruma, u blizini Dubrovnika, u sklopu projekta Evropske unije SeaClear.

Bart de Schutter s Tehničkog univerziteta u Delftu, u Nizozemskoj, vodećeg partnera projekta, rekao je kako je prednost autonomnog sistema veća vremenska i prostorna operativnost od ronilaca.

“Sistem se koristi bespilotnim letjelicama za nadzor, baznim brodom kao površinskim plovilom te dvama podvodnim autonomnim robotima za lociranje, prepoznavanje i prikupljanje otpada. Podvodni roboti povezani su s baznim brodom koji im privezačem šalje energiju, a tako i komuniciraju”, objasnio je de Schutter.

Dodao je da se jedan podvodni robot koristi kamerom i sonarom za lociranje i prepoznavanje otpada, a podatke šalje drugom robotu opremljenom hvataljkom, koji prikuplja otpad s morskom dna i odlaže ga u košaricu.

Prorektorica za nauku i međunarodnu suradnju Univerzitet u Dubrovniku Marijana Pećarević ocijenila je da je utjecaj čovjeka na more najviše izražen u malome i zatvorenome Jadranskom moru.

“Sredozemlje je među najonečišćenijim morima na svijetu, a Jadran je tek mali zaljev. Posebno smo na udaru otpada iz drugih zemalja. Iako mu često tepamo da je kristalno čist, Jadranu je potrebna puno bolja zaštita. Premalo ulažemo u tako važan resurs”, rekla je Pećarević.

Voditeljica projekta SeaClear za Univerzitet u Dubrovniku Ivana Palunko istakla je kako je pandemija virusa korona odgodila preliminarna testiranja u projektu koji traje već 18 mjeseci.

“Tek danas smo obavili prva zajednička testiranja i prikupili smo dosta informacija za nastavak razvoja algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji, mašinskom učenju i autonomnim robotima”, izjavila je Palunko.

Osim Lokruma, projekt će se testirati i u Malostonskom zaljevu te u luci u Hamburgu.

Projekt autonomnog sistema robota za prikupljanje otpada iz mora dio je 37 miliona kuna vrijednog projekta Evropske unije SeaClear, koji potpuno finansira Evropska komisija, a u njemu učestvuje osam partnera.

U svjetskim okeanima ima više od 60 miliona tona otpada, od čega je više od 90 posto na morskome dnu.

Prethodni članakPokrenuta web-stranica “Bošnjaci RH” na kojoj možete dobiti sve informacije vezane za popis stanovništva
Naredni članakIran obnovio komercijalne avionske linije s Afganistanom