U hrvatski školski sistem uključeno 470 ukrajinskih učenika

Učenice (Ilustracija Pixabay)

Državni sekretar Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak izjavio je u ponedjeljak kako je u hrvatski školski sistem trenutno uključeno 470 učenika iz Ukrajine.

Paljak je na državnom stručnom skupu direktora hrvatskih osnovnih škola istakao da su školama odmah po nastanku krize poslane instrukcije kako pristupiti djeci iz Ukrajine.

“Škole su dobile smjernice kako s njima razgovarati, ali i pripremiti našu djecu za prihvat. U svakodnevnoj smo komunikaciji i to zasad ide dobro. Djeca se privikavaju”, rekao je Paljak.

Podsjetio je kako Hrvatska već ima takvo iskustvo, kada su zbrinuta djeca s Bliskog istoka 2015. godine.

“Najvažnije ih je uključiti u pripremno učenje hrvatskog jezika, a uz to u redovnu nastavu. Pri kraju smo školske godine i želimo da se djeca što lakše prilagode, odnosno da ne izgube godinu. Upis djece u škole pretpostavka je dugotrajnijeg boravka, a prema aktuelnim zbivanjima pretpostavka je da će tako i biti”, kaže Paljak.

Državni skup direktora hrvatskih osnovnih škola u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje s centralnom temom “Kako mijenjati kulturu škole” okupio je, nakon dvije godine stanke zbog pandemije, gotovo 700 sudionika.

Direktorica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać rekla je kako su pred njima tri velika izazova: zbrinjavanje izbjegle djece u školama, ponovno jačanje borbe protiv nasilja među djecom te postpandemijska i online nastava.

“Direktori će razmijeniti iskustva. Njihova je uloga važna jer su prvenstveno menadžeri, jer vode školu u zakonodavnom i finansjskom okviru. A kako su bili i nastavnici, dobro su im poznati problemi škole”, rekla je Brezak Stamać.