U Hrvatskoj, kao i u Evropi i svijetu, moždani udar je drugi uzrok smrti, a od te je bolesti lani kod nas umrlo 4.950 osoba, odnosno 8,7 posto svih ukupno umrlih, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u povodu Svjetskog dana moždanog udara, 29. oktobra.
Kod muškaraca u Hrvatskoj moždani udar je na trećem mjestu iza ishemijske bolesti srca i COVID-19, isto kao i u žena, kod kojih su prva dva uzroka smrti ishemijske bolesti srca i hipertenzija.
Po podacima iz 2020. godine, od moždanog udara umrlo je 2.120 muškarca (7,5 posto od svih umrlih muškaraca) i 2.830 žena (9,8 posto od svih umrlih žena).
Stope mortaliteta rastu s dobi, a značajni porast smrtnosti vidljiv je u dobi od 60 godina u muškaraca, te iznad 65 godina u žena.
U posljednjih 15-ak godina u Hrvatskoj je prisutan pozitivan trend smanjenja smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti, među koje pripada i moždani udar, a smanjenje iznosi 46 posto. No, prema Eurostatu za 2018. godinu, Hrvatska je po smrtnosti i dalje na visokom šestom mjestu među 34 evropske zemlje.
Važnost ranog prepoznavanja simptoma moždanog udara
Svjetskim danom moždanog udara želi se podići svijest o važnosti ranog prepoznavanja simptoma moždanog udara i potrebi brzog djelovanja jer svaka je minuta ključna za ishod.
Brz pristup liječenju spašava živote i poboljšava oporavak pa pri uočavanju znakova moždanog udara odmah treba nazvati hitnu pomoć.
Simptomi su iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica, smetnje govora i vida, iznenadne smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje, te jaka glavobolja.
Prema procjenama, moždani udar u svijetu doživi 14,5 miliona ljudi godišnje, a 5,5 miliona ljudi umre od njegovih posljedica. Na svijetu je čak 80 miliona ljudi koji su preživjeli moždani udar.
Rizik od moždanog udara može se smanjiti ako se prepoznaju i liječe čimbenici rizika: visoki krvni pritisak, šećerna bolest, visoka razina holesterola i fibrilacija atrija.
Treba biti tjelesno aktivan, redovno vježbati, održavati prehranu bogatu voćem i povrćem te smanjiti unos soli, šećera i masnoća, ograničiti konzumaciju alkohola i ne pušiti.