U pandemiji virusa korona uveliko zanemarena smrtonosna tuberkuloza

Snimak pluća

“Golemi” utjecaj pandemije virusa korona i s tim povezano smanjenje zdravstvene skrbi za ostale bolesnike odrazilo se i na liječenje tuberkuloze te je u 2020. godini 4,4 miliona ljudi više ostalo bez adekvatne terapije za tu bolest, upozorilo je udruženje povezano s UN-om – Stop TB Partnership.

Zanemarivanje slučajeva tuberkuloze “znači gotovo sigurnu smrt za vjerovatno polovinu tog broja”, navodi se iz ovog udruženja.

Stop TB Partnership je u martu upozorio da je zbog lockdowna spriječen pristup dijagnosticiranju i liječenju tuberkuloze, što je prouzročilo drastičan pad u brizi za te bolesnike. Posebno se to odnosi na devet zemalja s velikom učestalošću TB-a, poput Indije i Indonezije, zemljama koje su na drugom i četvrtom mjestu po broju stanovnika.

Lucica Ditiu, izvršna direktorica udruženja, tvrdi da 50 posto preživjelih od TB-a “neće samo patiti od posljedica bolesti već će prenositi bolest drugima”.

Zbog fokusiranja gotovo isključivo na virus korona, do sada je u ovoj godini dijagnosticirano 1,2 miliona slučajeva TB-a manje nego u odnosu na 2019. godinu, kada je od te bolesti umrlo 2,4 miliona ljudi, tj. 4.000 dnevno, što je više od broja umrlih od malarije i HIV/AIDS-a zajedno.

Svake godine u svijetu se TB-om, respiratornom bolesti koju uzrokuje bakterija i koja je izlječiva, zarazi oko deset miliona ljudi. Godine 2019. od deset oboljelih njih sedam je primilo adekvatnu njegu.

Stop TB Partnership ističe da se izdvajanje sredstava za sprečavanje i liječenje TB-a mora udvostučiti ako se ta bolest želi iskorijeniti do 2030. godine, cilja koji je sebi zadao UN.