U Puli 6. susret Bošnjaka jugoistočne Europe

Muhamed Muratagić i Almira Raimović

Pula će već tradicionalno biti domaćin 6. susreta Bošnjaka jugoistočne Europe koja će se u petak s početkom u 19 sati održati u Domu hrvatskih branitelja.

Tom prilikom predstaviti će se i knjiga Mehmeda Džekića “Monografija Bošnjaka Istre”, rečeno je jučer na konferenciji za novinare u prostorijama Vijeća bošnjačke nacionalne zajednice Pule i Istarske županije.

Ovaj susret na neki je način nadoknada tradicionalnog susreta Bošnjaka koji se trebao održati prošle godine u listopadu no zbog situacije izazvane korone događaj nije održan.

Almira Raimović, predsjednica pulske Nacionalne zajednice Bošnjaka prezentirala je program u kojem će uz predstavljanja vrijedne monografije za bošnjačku zajednicu nastupiti i KUD Bosna Istarske županije i KUD Buzetski biseri iz Buzeta, dok će bogati gastro dio koji je neizostavni dio ove manifestacije ove godine biti izostavljen zbog epidemioloških mjera.

– Ovo je prelijepa priča. Zbog epidemioloških mjera nismo u mogućnosti da svi Bošnjaci budu u našoj Istri i Puli. Naš cilj je da Bošnjaci dođu u Istru i Pulu i vide kako Bošnjaci žive i djeluju na ovom prelijepom poluotoku i da to zajedno i pokušaju primijeniti u svojim sredinama, mada je to nemoguće, rekao je Muhamed Muratagić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije.

Zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen te se organizatori poručuju da se zainteresirani obrate na broj 099/351-4966.

IZVORGlas Istre / Lara Bagar
Prethodni članakGjenero: Poraz Hrvatske u EU parlamentu, Čovićevi repovi i obaveze prema Dodiku
Naredni članakBOSNA JE U SRCU EVROPE: Zastupnici Evropskog parlamenta podržavaju rezoluciju koju osporava HDZ