U Sarajevu odana počast koloni s tabutima žrtva genocida u Srebrenici

Glavnom saobraćajnicom u Sarajevu zavladala je tišina, kada se na početku ulice pojavio konvoj s tabutima. Brojni građani, porodice žrtava, prijatelji i rodbina, koji su se okupili pred zgradom Predsjedništva, svoje najmilije ispratili su suzama i učenjem Fatihe pred njihove duše. Brojni su također prišli kamionu s posmrtnim ostacima i cvijetom odali počast žrtvama genocida.

(Kemal Zorlak - Anadolu Agency)
Tužna kolona s tabutima 19 žrtava genocida u Srebrenici stigla je u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i, kao i prethodnih godina, zaustavila se ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su porodice žrtava i brojni građani odali počast stradalim u genocidu.

Kolona s posmrtnim ostacima će potom nastaviti put prema Potočarima, gdje će u nedjelju, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH, na ispraćaju srebreničkih žrtava, osim porodica žrtava, bili su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, potpredsjednica bh. entiteta Federacija BiH Melika Mahmutbegović, ambasador Turske u BIH Sadik Babur Girgin, brojni drugi predstavnici različitih nivoa vlasti i građani.

Glavnom saobraćajnicom u Sarajevu zavladala je tišina, kada se na početku ulice pojavio konvoj s tabutima. Brojni građani, porodice žrtava, prijatelji i rodbina, koji su se okupili pred zgradom Predsjedništva, svoje najmilije ispratili su suzama i učenjem Fatihe pred njihove duše. Brojni su također prišli kamionu s posmrtnim ostacima i cvijetom odali počast žrtvama genocida.

Na vozilima koja prevoze posmrtne ostatke ubijenih u genocidu istaknuta je državna zastava BiH.

Brojne Sarajlije okupile su se i duž centralne gradske ulice, s cvijećem u rukama, kako bi ispratili konvoj s tabutima i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.

Konvoj s tabutima je jutros krenuo iz Visokog, gdje se obavlja identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama iz proteklog rata u BiH 1992.-1995, a njegov dolazak u Potočare očekuje se danas u popodnevnim satima.

U pratnji policije i građana, kamion s 19 tijela ubijenih Srebreničana, nastavio je put zaustavivši se također i kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, Vječne vate, Gradske tržnice, pijace Markale, odnosno kod spomen obilježja stradalih Sarajlija u periodu agresije na BiH, sve do Vijećnice na istočnom izlazu iz grada, odakle je nastavio put ka Potočarima.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović koji je imao svega 16 godina kada je likvidiran. Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik, Fikret Kiverić, koji je imao 17 godina u momentu smrti.

Ove godine konačan smiraj naći će i jedna žena, Zilha Delić, koja je ubijena u svojoj 24 godini. U Potočarima će u nedjelju biti ukopani i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić. Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.