U Sarajevu otvorena umjetnička instalacija ‘Žilet žica simfonija’ Jasmile Žbanić

'Žilet žica simfonija' tematizira projekte izgradnje zidova od žilet žice s ciljem da se odbije i spriječi dolazak izbjeglica s Bliskog i Srednjeg istoka, a koje su premrežile granice nekih država srednje Evrope. Takvi krajolici ispresjecani žilet žicom neodoljivo su počeli podsjećati na zloćudne epizode iz evropske prošlosti uzrokovane ideologijom nacionalizma i ksenofobije.

SARAJEVO – U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu otvorena je umjetnička instalacija rediteljice Jasmile Žbanić u okviru projekta Resilience udruženja Kontakt.

Umjetnička instalacija se sastoji od videa, muzike i intalacije koja poziva publiku da iskusi ono što je skriveno od naših očiju i tijela, kontrast između žice i ljudskih vrijednosti.

Kompozitor Ališer Sijarić izjavio je da je s radošću primio ponudu Jasmile Žbanić da napiše muziku za njen dokumentarni film, jer oduvijek je cijenio njen umjetnički rad.

– Iz ove saradnje proizašla je instalacija Razor Wire Ensemble, odnosno ‘Žilet žica simfonija’, koja tematizira projekte izgradnje zidova od žilet žice s ciljem da se odbije i spriječi dolazak izbjeglica s Bliskog i Srednjeg istoka, a koje su premrežile granice nekih država srednje Evrope. Takvi krajolici ispresjecani žilet žicom neodoljivo su počeli podsjećati na zloćudne epizode iz evropske prošlosti uzrokovane ideologijom nacionalizma i ksenofobije – kazao je Sijarić.

Narcisa Cvitanović iz Udruženja za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti Kontakt izjavila je da umjetnička instalacija “Žilet žica simfonija” redateljice Jasmile Žbanić “opominje kuda vode podjele koje zanemaruju vrijednost ljudskih života i dijele ih na vrijedne i manje vrijedne”.

– Snažna je uloga i obaveza umjetnica i umjetnika u stvaranju boljeg i humanijeg društva, otpornog na podjele i na granice koje brišu bit ljudskog postojanja”, rekla je Cvitanović.

Postavku u Sarajevu realizira udruženje Kontakt u saradnji s produkcijom Deblokada, Akademijom likovnih umjetnosti i Sonemus Fest-om uz podršku Rockefeller Brothers Fund-a u sklopu projekta Resilience.

Instalacija je prvi put postavljena na Međunarodnom festivalu Mittelfest 2018. godine.

Instalaciju je moguće posjetiti 23. i 24. juna od 13 do 20.00 sati u Galeriji ALU Sarajevo.