U Sloveniji kreće proces kandidiranja za parlamentarne izbore

Zastave EU i Slovenije (Ilustracija Pixabay)

U Sloveniji su počeli teći rokovi za provedbu parlamentarnih izbora, koje je predsjednik Borut Pahor raspisao za 24. april, pa je već od ponedjeljka moguće službeno predlagati kandidate za 90 zastupnika u novom sastavu Državnog zbora (parlamenta).

Kandidate za zastupnike mogu predlagati političke stranke i sami birači. Zadnji rok za ulaganje lista kandidata je 24. marta, kada počinje i službena predizborna kampanja. Još prije toga, odnosno najkasnije do 9. marta, organizatori izborne kampanje moraju otvoriti posebne transakcijske račune, s kojih će podmirivati sve troškove predizbornih aktivnosti.

Političke stranke samostalno određuju liste svojih kandidata. Mogu ih uložiti u svakoj izbornoj jedinici, uz uvjet da listu svojim potpisom podrže tri zastupnika sadašnjeg parlamentarnog saziva i to dostave državnoj izbornoj komisiji.

Osim uz potpise triju zastupnika, političke stranke mogu ulagati liste kandidata i uz ovjereni potpis najmanje stotinu birača s prebivalištem u pojedinoj izbornoj jedinici.

Potporu pojedinim listama kandidata od danas u sjedištima općinskim upravnih jedinica mogu ulagati i sami birači. Oni također svoju listu kandidata mogu samostalno prijaviti kao grupa građana, ali s potpisima najmanje 1.000 birača iz dotične izborne jedinice.

Predsjednik Borut Pahor prošle je sedmice i službeno raspisao parlamentarne izbore za 24. april, devete po redu otkako je Slovenija samostalna država.

Pahor je tom prilikom rekao da rano održavanje izbora pruža priliku da se nova vlada formira prije ovogodišnje ljetne stanke, te da će mandat za njeno sastavljanje dati onom kandidatu kojeg svojim potpisima podrži najmanje 46 od 90 novih zastupnika, odnosno apsolutna natpolovična većina.

Pahor je pozvao na sadržajnu, ali i tolerantnu predizbornu kampanju, te izrazio uvjerenje da će se na izbore odazvati što više birača i da će izborni proces proteći u sigurnim uvjetima, bez obzira na epidemiološku situaciju koja tada bude u Sloveniji.