U Splitu održan okrugli sto na temu „Bošnjaci – stanje i perspektiva“

smart

Prije početka okruglog stola sudionici su na spomen obilježju poginulim Bošnjacima u Domovinskom ratu odali počast učenjem fatihe i polaganjem cvijeća. 

Na okrugli stol su poštujući sve propisane mjere o zaštiti od COVID-19 pozvani predstavnici po regijama članice SABAH-a, vijeća BNM po županijama, predstavnici IZ u Hrvatskoj, i iz Bosne i Hercegovine iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice pomoćnik ministar Kemo Čolak. Kao gošća na okruglom stolu prisustvovala je dr.sc. Irma Marić s Univerziteta „Džemal Bijedić” iz Mostara. Uvodničari u temu „Organiziranje i organizacije Bošnjaka u RH (Vijeća, predstavnici, udruge, humanitarne organizacije – međusobni odnos i suradnja)“s posebnim osvrtom na dio koji se odnosi na suradnju i odnos između vijeća i udruga u Istarskoj županiji predsjednik SABAH-a Kadro Kulašin i potpredsjednik SABAH-a Muhamed Muratagić su upoznali sudionike sa stanjem na razini RH i osvrt na međusobne odnose i rad u Istarskoj županiji. Zaključak je da postoji infrastruktura, pozitivni zakonski propisi samo se trebamo bolje i konkretnije uključivati u konzumaciju prava i poštivanje obveza.

Pomoćnik ministar Kemo Sarač je prisutne upoznao sa radom ministarstva te mogućnosti suradnje bošnjačkih organizacija iz Hrvatske s Ministarstvom. Gospodin Sarač je dao preporuku da se u budućem radu koriste institucije Bosne i Hercegovine.

U daljnjoj raspravi dalo se zaključiti da međusobna komunikacija i suradnja svih čimbenika društvenog života Bošnjaka u RH je presudna. Zajedno i zajedništvom se jedino može napraviti nešto konkretno i s dobrim temeljima. Možda je još važnije sudjelovanje djece i mladih i njihovo uključivanje u rad bošnjačkih organizacija. Posebno je podvučen međusobni odnos kako organizacija tako i pojedinaca te odnos prema Bosni i Hercegovini.

Na kraju smo proučili fatihu za našeg rahmetli Hamdiju Malića.

Veliki broj Bošnjaka je dao život za neovisnost Republike Hrvatske a naš poštovani suborac rahmetli Hamdija Malić dao je sebe za bolju perspektivu Bošnjaka u RH-oj.

Zaključci s okruglog stola:

Uspostavljanje što tješnje suradnje i kvalitetnijih odnosa između vijeća i udruga na svim razinama te iskazivanje većeg poštovanja u međusobnim odnosima. Poseban akcent je na usuglašavanje politika i zajedničkog donošenja odluka koje su važne za bošnjačku nacionalnu manjinu u RH na razini krovnih organizacija te bitnih ostalih osoba i čimbenika unutar bošnjačke zajednice. SABAH će inicirati prvi zajednički sastanak.

Poticati djecu i mlade za što veće učešće u radu bošnjačkih organizacija. Osmisliti način kako još više motivirati roditelje i djecu za izbor predmeta „Bosanski jezik i kultura“ kao izborni predmet u osnovnim i srednjim školama.

Ostvariti kontakte i suradnju s institucijama Bosne i Hercegovine. Prvenstveno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstvom vanjskih poslova i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Uspostaviti i odnose s parlamentarnim strankama u Bosni i Hercegovini.

Obzirom da je manji broj Bošnjaka u biračkom popisu u odnosu na stvarni broj naših ljudi porijeklom iz BiH, nužan je dodatni napor i angažman kako bi se što više onih koji se izjašnjavaju kao Muslimani izjasnili kao Bošnjaci.

Poboljšati medijsku vidljivost. Očekuje se nesebična pomoć onih koji imaju više iskustva u tim poslovima. Ukoliko bude potrebno organizirati i vanjsku pomoć stručnih osoba.

Prethodni članakFranziska Giffey prva žena gradonačelnik u historiji Berlina
Naredni članakJutarnji list: Za povratak u Hrvatsku 200.000 kuna