U Srbiju ušlo samo tristotinjak izbjeglica iz Ukrajine

Ilustracija Pixabay

U Srbiju je u ponedjeljak ušlo oko 300 izbjeglica iz Ukrajine, a veći broj ih je već prošao ka Crnoj Gori i Hrvatskoj jer tamo imaju nekretnine, dok je dio njih došao u Srbiju kod srodnika, izjavio je u srijedu šef nacionalnog tijela za migracije i izbjeglice.

“Sve koji se opredijele ostati u Srbiji zbrinut ćemo bez ikakvih problema”, rekao je koordinator Vladimir Cucić.

On je naveo da ne vjeruje da će trebati veći kapaciteti za zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica “jer dosta njih ne nalazi interes” biti u Srbiji.

“Ako izađete na Poljsku, sigurno se nećete vraćati 1.000 kilometara nazad, ako izađete na Rumuniju tranzitirat ćete prema drugim zemljama, isto je i ako izađete na Mađarsku”, ocijenio je Cucić.

On je naglasio da nacionalne zajednice Ukrajinaca i Rusina u Srbiji “nisu toliko brojne” i da je riječ od oko 20.000 ljudi “kojim će se eventualno obraćati njihovi srodnici” iz Ukrajine.

“Niko se neće bez posebnog razloga uputiti prvo u Srbiju”, uvjeren je Cucić.

Komesarijat je, na početku izbjegličke krize potaknute agresijom Rusije na Ukrajinu, saopćio da ima kapacitete i logistiku za prihvatanje i smještaj izbjeglica iz Ukrajine, a Crveni križ Srbije objavio je račun za uplatu pomoći Ukrajini.

Prethodni članakDodik ukrajinske branioce nazvao “naoružanom bandom”
Naredni članakDodik na sjednici Predsjedništva BiH pokušao nametnuti odluku o neutralnosti