U Srebrenici nove provokacije i vrijeđanje žrtava genocida

Bošnjaci koji žive u Srebrenici osudili su danas nove provokacije i uvrede kada su članovi Udruženja ‘Istočna alternativa’ na objektima u ulici Maršala Tita u tom gradu lijepili plakate na kojima piše ‘Handkeova ulica’.

Plakati su polijepljeni duž glavne ulice, ali je komunalna policija nedugo potom sve plakate skinula s objekata.

Predsjednik Udruženja “Istočna alternativa“ Vojin Pavlović kaže da je podnio zahtjev Skupštini općine Srebrenica za promjenu naziva ulice, a o tome bi se Skupština trebala izjasniti u ponedjeljak.

On smatra da njegova inicijativa o promjeni naziva ulice ima opravdanje i mišljenja je da to  nije provokacija i da ne vrijeđa žrtve genocida.

Porodice žrtava koje su preživjele genocid ovu incijativu smatraju provokacijom i uvredom.

– Svako negiranje genocida vrijeđa preživjele žrtve, pa i mene koji sam preživio genocid kada sam imao dvanaest godina, a u genocidu je ubijen moj otac. Ovaj čin vraća mene u 1995. godinu kada sam izgubio najbliže članove porodice. Svako ko negira genocid nije relevantan za nešto i Vojin Pavlović neka ide u Bratunac i treba mu zabraniti ulazak u Srebrenicu – kazao je Srebreničanin Sadmir Nukić.

Također, Srebreničanin Zekerijah Hadžić naglašava da Pavlović kontinuirano provodi slične poteze i treba mu zabraniti djelovanje u Srebrenici.

– To udruženje nije regristovano u Srebrenici, nema prava ni osnov da ovdje nešto radi – kaže Hadžić.

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić poručio je kako treba postaviti pitanje tim udruženjima da li su dobronamjerni i “šta žele postići s tim i zašto to rade pred osjetljive datume”.

Bez obzira na skupštinsku odluku, Pavlović kaže da neće odustati od svoje inicijative o promjeni naziva ulice.

Prethodni članakDani bijele trake na Trgu bana Jelačića 31. svibnja
Naredni članakTIKA donirala opremu Domu za starije osobe Ksaver