U Turskoj se obilježava 19. maj, Dan sjećanja na Ataturka i praznik omladine i sporta

Mustafa Kemal Ataturk je na današnji dan 1919. godine započeo borbu za nezavisnost svog naroda, te postavio temelje moderne Turske

U Turskoj se danas obilježava 19. maj, Dan omladine i sporta ( Özgün Tiran - Anadolu Agency )

U Turskoj se danas obilježava 19. maj, Dan omladine i sporta, što je ujedno i Dan sjećanja na prvog predsjednika moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka.

Planirane manifestacije se održavaju u skladu s preporukama u vezi s pandemijom COVID-19, a ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu predvodit će delegaciju na polaganju vijenca u Anitkabiru, mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka u Ankari.

Poruku u povodu ovog praznika uputili su brojni zvaničnici Turske, a tokom dana se očekuje i obraćanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Inače, 19. maja 1919. godine Mustafa Kemal Ataturk je započeo borbu za nezavisnost svog naroda, te postavio temelje današnje Turske. Zbog toga je 19. maj izuzetno važan u toj zemlji.

Ataturk je rođen 1881. godine na današnji dan u grčkom Solunu, tadašnjem Osmanskom carstvu. Ujedno danas se obilježava 140 godina od njegovog rođenja.

Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini.

Dan omladine i sporta obilježava se raznim manifestacijama u Republici Turskoj, kao i u drugim državama svijeta u kojima živi turska dijaspora.