U Zagrebu BNV promovirao prvi broj časopisa „Bosna“

Bošnjačko nacionalno vijeće u Hrvatskoj proslavilo je pet godina od svojeg osnivanja. Tim povodom 16.12. 2023. u zagrebačkom hotelu Westin promovirali su prvi broj časopisa “Bosna”.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Armin Hodžić predstavio je koncept novog časopisa bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj koji je izdat na 68 stranica u boji, a naslovnicu krasi slika likovnog umjetnika Nuradina Dine Trtovca, koji je pozdravio prisutne i rekao “da su Bošnjaci u Hrvatskoj dugo čekali na ovakav projekat“ te „da u njemu prepoznaje potreban kvalitet i vidi budućnost“.

Armin Hodžić je istakao da su mnogi negodovali kako Bošnjacima nedostaje časopis, ali nije bilo konkretne akcije. „Naš pristup nije baziran na tome da beskrajno pričamo o tome šta treba i očajavamo. Mi ne sjedimo na mjestu i čekamo da se stvari same dogode. Mi smo okupili iskusan urednički tim koji je već uređivao bošnjačke časopise u Hrvatskoj, koji se u međuvremenu potvrdio i na jakim medijskim projektima u Bosni i Hercegovini, i jednostavno napravili ono što nam nedostaje. Cijenim da je rezultat vrlo kvalitetan časopis i što se tiče sadržaja i što se tiče dizajna“, rekao je Hodžić.

„Sretni smo da u časopis unosimo specifičan kolorit Bošnjaka u Hrvatskoj koji svojim doprinosima hrvatskoj kulturi, nauci i sportu ni u kojim slučaju nisu kvalitativna manjina. Izlazak ovog časopisa, dakle, poklapa se i s težnjama mlađe generacije Bošnjaka koji teže revitalizaciji statusa Bošnjaka u Hrvatskoj i nastojanja da se oni pozicioniraju na jedan moderan i autentičan način unutar države kojoj je naš narod puno podario“, rekao je Hodžić i dodao da ovaj novi početak žele obilježiti pozivajući na saradnju i ostvarivanje dijaloga s većinskim narodom i ostalim nacionalnim manjinama, ali da se teži i afirmaciji vlastitog identiteta, čemu je posvećen veliki broj stranica ovog časopisa.

„Zadatak Bošnjačkog nacionalnog vijeća ujedno je i moto našeg časopisa, a artikulira naše identitetarne potrebe kroz kulturnu autonomiju i društvene aktivnosti, dok politika služi tek kao instrument za stvaranje okvira u kojem ćemo ostvarivati naše djelovanje i trajanje“, naglasio je Hodžić.

Glavni urednik časopisa “Bosna” Filip Mursel Begović predstavio je redakciju koju čine iskusni novinari poput Stipe Majića i Mirze Abaza te je predstavio saradnike i niz eseja, intervjua i reportaža koje su pripremili za prvi broj.

“Časopis ‘Bosna’ sljeduje tradiciju prvih bh. službenih novina koje su počele izlaziti u Bosni i Hercegovini 1866. godine tokom reformatorske osmanske vlasti, a uređivao ih je prvi bošnjački novinar Mehmed Šakir Kurtćehajić. No, osim što prizivamo jedan vrlo bitan medijski projekat iz naše prološosti, mi imamo i vrlo zahtjevan zadatak da opravdamo ime koje nije tek geografski prostor. Bosna je nezavisna država, ali je i ideja, a ona ne znači ekskluzivni prostor samo bošnjačkog naroda, ona pripada i drugim narodima u Bosni i Hercegovini. I to se moralo vidjeti i u samom sadržaju časopisa“, rekao je Begović koji u Sarajevu uređuje sedmični list „Stav“ te smatra da je časopis kojega pokreće Bošnjačko nacionalno vijeće neka vrst njegovog ličnog duga i obaveze prema onoj zajednici iz koje je potekao i u kojoj je započeo svoj put kulturnog aktiviste i urednika.

„Temelj jedne uspješne manjinske zajednice je entuzijazam mladih ljudi, njihova volja i predanost. Ja sam to prepoznao u Arminu Hodžiću i povjerovao mu da kreira nešto što od pojedinačnog i ličnog uvezuje jedan zajednički sistem koji će biti od koristi svima. Ono što je naše krovno, ono što nas sve natkriljuje i spaja, su zajednički projekti. Udruge i koordinacije su jedan institucionalni okvir u kojemu ostvarujemo te projekte. Mi smo vidjeli nedavno pozitivne efekte jedne takve saradnje, kada se oko zajedničkih ciljeva približe dva mlada čovjeka, Armin Hodžić i Bermin Meškić, pa to prepoznaju i svi ostali te se takvoj inicijativi pridruže najvažnije bošnjačke udruge u Hrvatskoj poput SABAH-a, BNZH-a i velikog broja županijskih i gradskih vijeća. U takvoj atmosferi zajedništva moguća su čuda. Pogledajte koliko smo se umorili od naših beskrajnih svađa, koliko smo jedni druge ozlijeđivali. I šta je bio rezultat? Kakvu smo to pogubnu sliku slali javnosti? Niko se više ni ne sjeća ko se s kime svađao, ostala je samo jedna praznina, jedna pustoš i jedna gorčina. Pa je naša želja da izlaskom časopisa koje nosi ime naše domovine označimo i jedan novi početak u kojemu ćemo više biti koncentrirani na ono MI, a manje na ono JA“, rekao je Begović.

Dramski umjetnik Zvonko Novosel je govorio stihove antologijskih pjesnika hrvatske i bošnjačke književnosti Tahira Mujičića i Seada Begovića, a otvorena je i izložba „Bošnjačka književnost“ koja je realizirana u saradnji s Bošnjačkim društvom pisaca.

Nakon promocije časopisa Bošnjačko nacionalno vijeće je organiziralo druženje i svečani domjenak te je tom prigodom organizirano i učlanjenje velikog broja novih članova i aktivista Bošnjačkog nacionalnog vijeća.