U Zagrebu iz zemljanog kratera izvučen dio bespilotne letjelice

Olupina (Foto Hina)

Pripadnici nadležnih službi izvukli su u nedjelju iz zemlje veliki dio olupine sovjetske bespilotne letjelice koja se u četvrtak navečer srušila u zagrebačkom naselju Jarunu kod Studentskog doma.

Još uvijek nema službene potvrde je li letjelica izvučena u cijelosti iz ogromnog kratera gdje se srušila u četvrtak oko 23 sata, a na terenu su vojska i policija.

Uviđaj na mjestu pada letjelice traje od jučer, a zbog izvlačenja i jučer i danas su evakuirani studenti iz 1. paviljona koji je najbliže mjestu pada.

Načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević potvrdio je jučer da je iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

Nešto kasnije ministar Banožić istakao je da su u ostacima letjelice koja se u četvrtak navečer srušila u širem centru Zagreba pronađeni ostaci aviobombe koja se koristila na letjelicama sovjetske proizvodnje.

“Pronađeni su tragovi eksplozivne naprave i tragovi da ovo nije bila izvidnička letjelica. Našli smo dijelove aviobombe”, izjavio je Banožić novinarima o izvlačenju iz zemljanog kratera bespilotne letjelice, koja je u četvrtak navečer pala u Zagrebu.

Banožić je rekao da je letjelica sovjetske proizvodnje, no još uvijek postoje dileme je li došla s ruske ili ukrajinske strane.

“Nakon analize ćemo moći reći koja je svrha. Bomba se koristila na avionima”, rekao je Banožić.

Istakao je i da je područje oko zemljanog kratera od pada letjelice sada sigurno i nema eksplozivnih tvari.

Letjelica je u glavnini izvađena van, rekao je Banožić.

Bomba u besposadnoj vojnoj letjelici koja se srušila u Zagrebu bila je težine do 120 kilograma i eksplodirala je ispod zemlje, izvijestio je u nedjelju navečer HRT pozivajući se na visoki izvor iz Ministarstva obrane.

Iz visokih izvora u MORH-u saznajemo da je bomba pronađena u letjelici težine do 120 kilograma. No, kako je letjelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila u asfalt ili beton posljedice bi bile katastrofalne, izvijestio je HRT u centralnom Dnevniku.