U Zagrebu održan skup podrške Ukrajini i Ukrajincima

Protesti (Foto Hina)

Skup podrške i solidarnosti s ukrajinskim narodom izloženom agresiji Rusije na tu zemlju, održan je u subotu na glavnom zagrebačkom trgu uz prisustvo više stotina građana, u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i Zajednice Ukrajinaca Grada Zagreba.

Ganut izrazom potpore i solidarnosti građana Zagreba ukrajinski ambasador u Hrvatskoj Vasil Kirlič kroz suze je zahvalio na tome, kao i hrvatskoj Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. Podsjetio je na sliku Edvarda Muncha “Krik” i njenu simboliku u izloženosti ruskoj agresiji njegove zemlje i naroda, uništavanju gradova i mjesta, škola i bolnica te terorističkog napada na najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

“To je genocid i za to će zločinci morati stati pred Međunarodni sud”, poručio je Kirilič. Pozvao je NATO da zatvori nebo iznad Ukrajine i spasi hiljade života njegovih sunarodnjaka, rekavši kako bi djelovati trebalo već danas kako sutra ne bi bilo prekasno.

Picula: Putin potcijenio odlučnost i sposobnost Ukrajinaca

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula istakao je kako je ruski predsjednik Putin potcijenio odlučnost i sposobnost Ukrajinaca da rane svoju zemlju, a precijenio svoju snagu kao diktator koji pokušava opravdati nasilje koje provodi. Putin, kao i bivši srbijanski predsjednik Milošević, morat će odgovarati pred Međunarodnim krivičnim sudom, poručio je Picula.

Naglasio je i kako je Hrvatska na pravoj strani historije. “Ako međunarodna zajednica želi zaustaviti rat mora biti jedinstvena u potpori Ukrajini. Sankcijama se mora onemogućiti nastavak rata”, poručio je.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da je Rusija grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo te da danas muškarci, žene i djeca opet umiru jer je neko odlučio da njihova zemlja, Ukrajina, nema pravo na postojanje. Niko to ne može ničim opravdati, rekao je i upozorio da je Rusija brutalnim i masovnim napadom na Ukrajinu pogazila Povelju UN-a kao i Helsinški završni akt i Evropsku sigurnosnu povelju, na kojima počiva Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju.

Time je udarila i u same temelje svjetskog poretka koji se zasniva na miru, stabilnosti i poštovanju suvereniteta i nezavisnosti nacija i država. Ovo je sukob između vladavine prava i vladavine oružja, sukob između demokratija i autokratija, sukob između poretka utemeljenog na pravilima i svijeta gole agresije”, naglasio je. Kako ćemo danas reagirati na ono što Rusija čini, odredit će budućnost međunarodnog sistema, upozorio je te dodao da je u pitanju sudbina Ukrajine, ali i sudbina slobodnoga svijeta.

Fuchs: Hrvatska je na strani pravde, mira i slobode

Hrvatska, koja je i sama bila žrtva brutalne agresije najbolje razumije Ukrajinu, rekao je Fuchs te još jednom izrazio punu solidarnost hrvatske Vlade i podsjetio na poduzete mjere pomoći.

Ukrajina je u decembru 1991. godine bila prva članica UN-a koja priznala nezavisnost Hrvatske, a Fuchs je danas istakao kako “svi jako dobro znamo koliko nam je to tada značilo”. Naglasio je da sada, kada je Ukrajina žrtva agresije, Hrvatska može biti samo na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine, na strani pravde, mira i slobode.

“To su vrijednosti koje dijelimo. Stoga za Hrvatsku dileme nema. A Rusiju, posebno ruski narod, pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod, koji je već izazvao previše nedužnih žrtava i golema razaranja te da se vrati na politiku razuma i dijaloga”, poručio je. Istakao je i da se Hrvatska pridružila zajedničkoj odluci na razini EU o uvođenju sankcija Rusiji jer nema mjesta kalkuliranju.

“Svjesni smo da će sankcije Rusiji imati određene posljedice i za Evropu, i za Hrvatsku. Ali između zaštite komercijalnih interesa i odbrane pravde, demokratije i slobode, Hrvatska i sve članice EU odabrale su jedino ispravno”, naglasio je. Da, zaštita naše slobode ima cijenu, rekao je, ali ovo je odlučujući trenutak i to je trošak koji smo spremni platiti bez ikakvih dilema jer “sloboda je neprocjenjiva”. “A u borbi između demokratije i autokratije, između suvereniteta i podjarmljivanja, sloboda će prevladati”, poručio je Fuchs.

Saborska zastupnica Zdravka Bušić u ime Hrvatskog sabora i predsjednika Gordana Jandrokovića poručila je kako Ukrajina mora pobijediti, a Ukrajincima je rekla da se ne boje, jer su Hrvati uz njih i duboko razumiju njihovu patnju i stradanje, jer su i sami to prošli u Domovinskom ratu u borbi za samostalnost. Istina i pravda moraju pobijediti, zlo i nepravda ne mogu vladati.

Ivan Zvonimir Čičak u ime Hrvatskog helsinškog odbora, kao organizatora skupa, izrazio je solidarnost s ukrajinskim narodom kojeg gazi Putinova čizma vodeći rat protiv civilizacijskih i ljudskih vrijednosti i prava. Vjerujem da će ljubav, istina i pravda pobijediti Putinov teror i laži i hrvatski narod je uz vas, poručio je Čičak pozdravljajući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ukrajinskog gradonačelnika Vitalija Klička.

Potporu i solidarnost je u ime EU i Francuske kao predsjedavajuće EU u prigodnom govoru izrazio i francuski ambsador u Hrvatskoj Gaël Veyssière.

Prethodni članakU Hrvatsku do jutros pristiglo više od 1.500 izbjeglica iz Ukrajine
Naredni članakFrancuska će održati zračne vježbe nad BiH