U Zagrebu veliki protesti protiv COVID mjera, napadnut novinar

Protesti protiv COVID potvrda (Foto Anadolija)

U Zagrebu su se u subotu održali protesti protivnika COVID potvrda i epidemioloških mjera, a nekoliko hiljada građana pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske krenulo je u dvije povorke prema Trgu bana Jelačića odakle su na skupu od Vlade tražili ukidanje COVID potvrda. 

Policijska uprava zagrebačka ranije danas je saopćila da protesti nisu prijavljeni.

“Ja vjerujem znanstveniku Gordanu Laucu”, “Ne slijepom vjerovanju autoritetima”, “Živi i pusti druge da žive” samo su neki od natpisa na protestima protiv COVID potvrda koji se u Zagrebu održao u subotu.

Povorke građana krenule su prema glavnom Trgu bana Jelačića oko 15 sati s Trga Francuske republike i Trga žrtava fašizma.

Sudionici protesta koji se na društvenim mrežama naziva i “Bijeli tihi marš” od Vlade traže ukidanje COVID potvrda, koje su u okolnostima epidemije u Hrvatskoj obavezne u zdravstvu, socijali te državnim i javnim institucijama.

Reporter RTL televizije Goran Latković napadnut je tokom protesta s kojih je izvještavao, a incident će, kako je potvrdio Hini, prijaviti policiji.

Latković je napadnut s leđa, te je zadobio dva udarca u glavu i rebra.

“Dobio sam dva udarca u glavu, lakat i rebra i sad kad su se ljudi malo razišli ići ću prijaviti napad policiji”, rekao je Latković Hini.

Napad je izvršen s leđa, pa nije vidio počinitelje, a sve se dogodilo oko 16 sati na Trgu bana Jelačića.

Okupljanje na dva zagrebačka trga, protesti nisu prijavljeni

Okupljanje građana započelo je na Trgu Francuske republike i Trgu žrtava Fašizama, a prema procjeni, na obje lokacije oko 15 sati bilo je više hiljada građana.

Povorke su potom simultano oko 15 sati krenule prema centralnom mjestu održavanja protesta. Predvodnici povorke koja je krenula s Trga Francuske repulike nose hrvatske zastave. “Smrt COVID fašizmu, sloboda narodu”, jedan je od transparenata, a u povorci se pjevaju domoljubne pjesme i uzvikuje “Stop potvrdama”.

Promet Ilicom bio je zatvoren, a policija po prolasku kolone, zatvara promet pristupnim ulicama. Okupljenim građanima, na Trgu Francuske republike organizatori su dijelili bijele balone, svijeće i lučice.

I među okupljenima s Trgu žrtava fašizma vihorile su se hrvatske zastave, a građani držali transparente pozivajući se na slobodu te izražavajući protivljenje Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Zagrebačka policija saopćila je da današnji protesti u Zagrebu nisu prijavljeni te da će sudionike okupljanja snimati.

Dužnost nam je oduprijeti se diskriminaciji

Uoči protesta, dio demonstranata izrazio je svoje zahtjeve za ukidanjem COVID potvrda, tvrdeći da se građane koji ne posjeduju COVID potvrdu, protuustavno i protupravno isključuje iz društvenog života i onemogućuje im se odlazak na posao, studiranje i osnovno ustavno pravo na rad.

“Naša je građanska dužnost otpor prema diskriminaciji svake osobe, otpor prema društvenim podjelama i korištenju ove diskriminatorne potvrde kao temelja za to”, navodi se u saopćenju, čiji su autori potpisani kao građani, sudionici Bijelog tihog marša.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 5.614 novih slučajeva zaraze, umrlo je 65 osoba

Inače, u Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 5.614 novih slučajeva zaraze virusom korona, a umrlo je 65 osoba, izvijestio je ranije danas Nacionalni Stožer civilne zaštite. Trenutno je ukupno 34.882 aktivnih slučajeva COVID-19. Među njima su 2.542 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 320 pacijenata.

Prethodni članakBakir Izetbegović u Koblenzu: Secesionističke politike prijete miru i stabilnosti, naše jedinstvo će ih obeshrabriti
Naredni članakPali božićni ukrasi u trgovačkom centru, povrijeđeno šest osoba