Udruženja najavila tužbe protiv Grada Zagreba zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj

Zagreb (Foto Hina)

Roditelji-odgojitelji organizirani u različita udruženja ili samostalno, sljedeće će sedmice Visokom upravnom sudu podnositi zahtjeve za ocjenu zakonitosti izmijenjene odluke Grada Zagreba o naknadama za roditelje-odgojitelje kojom su im ukinuta i značajno ograničena prava. 

U ponedjeljak će zahtjev za ocjenu zakonitosti Visokom upravnom sudu predati Građanska inicijativa “U djeci je budućnost”, u ponedjeljak ili utorak udruženje “U ime obitelji”, a u petak Hrvatska udruga roditelja-odgojitelja, najavila je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva pravosuđa i uprave izvršna direktorica udruge “U ime obitelji” Željka Markić.

Rekla je da uz te udruge, ima i roditelja-odgojitelja koji su se odlučili samostalno podnositi te zahtjeve Visokom upravnom sudu.

Markić kaže da to rade kao građani da bi se zaštitili od samovolje protuzakonite odluke Grada Zagreba. Podsjetila je kako je zagrebačka Gradska skupština, na prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića 9. decembra 2021. donijela odluku o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za, kako je rekla, više od 5.800 roditelja odgojitelja koji se brinu o više od 21.000 djece, od toga oko 6.000 vrtićke dobi.

Markić: Zaštiti građane od samovolje Tomaševića

Rekla je da istovremeno očekuju da Ministarstvo uprave ili Ministarstvo obitelji “djeluju kao institucije hrvatskog društva i štite građane od samovolje lokalnog šerifa Tomaševića”.

Na pitanje zašto nisu išli s jednim, objedinjenim zahtjevom, Markić je rekla kako smatraju da je dobro da se na različite načine organizirani građani obraćaju sudu kako bi on uvidio koliko je velik i štetan učinak onoga šta se donosi tom protuzakonitom odlukom Grada Zagreba.

“Argumenti su brojni, ukazuju na protuzakonitost te odluke. Temeljno je to da se ne može unazad ukinuti neka odluka koju je donijela neka institucija. To je već Ustavni sud pokazao prijašnjim odlukama da je to protuustavno i protuzakonito. Imamo brojne odluke koje to već pokazuju – u slučajevima zaštite prava umirovljenika, zaštite prava branitelja…”, nabrajala je Markić.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja-odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko rekla je da će u petak predati zahtjev na Visoki upravni sud s ciljem procjene zakonitosti i poništenja odluke koja je 9. decembra 2021. izglasana u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

“S obzirom na to da se radi o štetnoj odluci za korisnike mjere, poručujemo da ne prihvatamo nove uvjete aktuelne gradske vlasti i ne želimo učestvovati na sastancima s obzirom na to da oni i dalje, novim uvjetima, nanose štetu korisnicima”, rekla je.

Sve korisnike mjere roditelj-odgojitelj pozvala je da ne prihvataju nove uvjete, posebno da ne prihvataju zaposlenje jer bi, tvrdi, izgubili pravo na koje bi imali ako sud prihvati njihov zahtjev da se poništi aktuelna odluka, piše Hina.

Jeleč: Mjera u pet godina postigla veliki uspjeh

Koordinatorica Građanske inicijative „U djeci je budućnost“ Dunja Jeleč najavila je da će u ponedjeljak u podne na Visoki upravni sud podnijeti skupni podnesak za ocjenu zakonitosti te odluke Grada Zagreba. Podsjetila je da je to bila demografska mjera i da je više od 50 posto roditelja-odgojitelja koji su ušli u mjeru s troje djece dobilo minimalno još jedno dijete. Istakla je da je ta mjera u pet godina postigla iznimno veliki uspjeh.

Najavili su i da će ići prema Ustavnom sudu, a veliko nezadovoljstvo izrazili su i što od Ministarstva pravosuđa i uprave, a niti od drugih državnih tijela nisu dobili očitovanje na spornu odluku.

“Činjenica je da je od dana donošenja te odluke proteklo mjesec dana bez ikakve reakcije državnih tijela u čijoj je nadležnosti postupanje i kontrola jedinica lokalne samouprave”, rekao je advokat Karlo Novosel iz udruženja “U ime obitelji”. Istakao je kako je udruženje “U ime obitelji” iniciralo Ministarstvo pravosuđa i uprave da poduzme radnje koje je po zakonu dužno poduzeti, no ono je predmet proslijedilo na daljnje postupanje Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te time otklonilo postupanje.

Odgovor Ministarstva pravosuđa i uprave

Ministarstvo pravosuđa i uprave u subotu je, reagirajući na nezadovoljstvo udruženja “U ime obitelji” koje je od njega tražilo da obavi nadzor vezano za zakonitost izmijenjene odluke Grada Zagreba o mjeri roditelj-odgojitelj, poručilo da su to na postupanje proslijedili nadležnim tijelima.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave, proslijedilo je predstavku udruge ‘U ime obitelji’ na postupanje nadležnim tijelima – Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u čijem su djelokrugu natalitetna politika, odnosno pitanja vezana uz porodicu”, naveli su u saopćenju.

U Ministarstvu su objasnili kako je Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano da država radi zaštite ustavnosti i zakonitosti kao i zaštite prava građana obavlja nadzor nad zakonitošću rada i akata tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

“Člankom 79. tog zakona propisano je da nadzor zakonitosti općih akata koje u samoupravnom djelokrugu donose predstavnička tijela općina, gradova i županija obavljaju nadležna tijela državne uprave, svako u svojem djelokrugu, u skladu s posebnim zakonom. Nadzor zakonitosti općeg akta obavlja ono tijelo državne uprave u čijem djelokrugu je upravno područje na koje se konkretni akt odnosi”, istakli su u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Zbog toga su, dodaju, predstavku udruženja „U ime obitelji“ na postupanje proslijedili nadležnim tijelima – Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Prethodni članakVečernji list: Struja za Vladu, Sabor i Pantovčak 58 posto skuplja od plana
Naredni članakAmnesty International traži od Bidena da zatvori Guantanamo