Udruženja žrtava Srebrenice: Dodik priprema novi rat, treba ga na vrijeme zaustaviti

Potočari (Foto Fena)

Udruženja koja okupljaju članove porodica žrtava Genocida u Srebrenici otvorenim su pismom čelnicima UN-a, NATO-a i Evropske unije u petak zatražile hitnu i odlučnu reakciju kako bi se na vrijeme zaustavila provedba separatističkih planova Milorada Dodika jer oni mogu dovesti do novog rata u Bosni i Hercegovini. 

Članovi udruženja “Majke Srebrenice i Žepe” te “Žrtve i svjedoci genocida” smatraju kako je scenarij kojega sada pokušava provesti Dodik, uz saradnju predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića, identičan onome iz 1992. godine, kojega su tada provodili Radovan Karadžić i tadašnji čelnik parlamenta Momčilo Krajišnik, sada obojica osuđeni ratni zločinci.

“Iskustvo rata i zločina je zapisano u međunarodnim presudama i sve nas obavezuje, kao što obavezuje i Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića, koji su pred Narodnu Skupštinu RS postavili izazov ili rat ili ništa”, stoji u pismu adresiranom na glavne sekretare UN-a i NATO-a te čelnike država EU.

Prema Dodikovoj najavi parlament RS-a bi između 8. i 10. decembra trebao razmatrati prijedlog kojim bi to tijelo praktično stavilo izvan snage brojne zakone donesene u parlamentu BiH i odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice te bi time doveli u pitanje funkcioniranje nekih od centralnih državnih institucija poput Oružanih snaga, Carinske uprave i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), zaduženog za imenovanje sudaca i tužilaca u BiH.

Istodobno bi bio ostavljen rok od šest mjeseci u kojem bi parlament RS-a donio nove zakone kojima bi sve te ovlasti prenio na entitetsku razinu pa bi RS time de facto istupila iz ustavno-pravnog poretka BiH.

Sve su to planovi koje je osmislio Dodik, no sada odgovornost za njihovu provedbu pokušava podijeliti s Narodnom skupštinom RS.

Članovi porodica srebreničkih Bošnjaka, ubijenih u Genocidu što su ga u julu 1995. počinili pripadnici vojske i policije RS-a, sada podsjećaju kako je u brojnim procesima vođenim pred Haškim tribunalom (ICTY) utvrđeno da su Karadžić i Krajišnik 90-ih godina iskoristili skupštinu bosanskih Srba da bi pokrenuli udruženi zločinački poduhvat zbog čega su na kraju i presuđeni kao ratni zločinci, prenosi Hina.

Tako je 12. maja 1992. godine parlament na Palama na Karadžićev prijedlog usvojio šest strateških ciljeva, a među njima je najistaknutije mjesto imalo “razgraničenje srpske države, teritorijalno odvojene od svake hrvatske i muslimanske države”. To je razgraničenje uključivalo razdvajanje naroda.

Udruge također podsjećaju kako je 90-ih bila ključna uloga Slobodana Miloševića, predsjednika Srbije, a danas je, kako ističu, ključna uloga aktualnog predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića.

“Tražimo da spriječite konflikt i mogući zločin, jer upravo presude i vaša aktivnost devedesetih godina prošlog vijeka da uspostavite ICTY i podržite njegov rad skoro 30 godina dokaz je da je pravda spora i dostižna i nada da se rat i zločin više nikada ne ponovi”, stoji u otvorenom pismu Srebreničana zapadnim čelnicima.

Prethodni članakVečernji list: Sabor bi komemoraciju iz Bleiburga preselio u Udbinu
Naredni članakU Srebrenici uručena Nagrada “25. novembar” Ivanu Kordiću i Dragoslavu Dedoviću