Ukinuta prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu

General Sakib Mahmuljin (Foto Fena)

Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostepenu presudu kojom je nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora.

“Usvojena je žalba odbrane, te je presuda ukinuta u osuđujućem dijelu i naloženo je održavanje glavnog pretresa pred Apelacionim vijećem Suda BiH”, rečeno je Faktoru iz advokatskog ureda Vasvije Vidović koja zastupa Mahmuljina, a koja je danas primila rješenje Suda BiH.

Mahmuljina je optužnica teretila da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Mahmuljin je ranijom prvostepenom presudom osuđen na 10 godina zatvora, a po optužnici po kojoj je “u toku rata u BiH, oružanog sukoba između Aemije RBiH i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred El Mudžahidin, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda El Mudžahidin počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina”.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 4. februara 2016. godine Mahmuljin se izjasnio da nije kriv za ono što mu je stavljeno na teret.

Prethodni članakMigrantska kriza: Varšava optužuje Minsk za „državni terorizam“
Naredni članakVečernji list: Svaki četvrti korisnik za stambeni kredit daje više od pola plate