UKRUPNJAVANJE: Željko Komšić okuplja novi politički projekat u BiH

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da su u toku razgovori o formiranju novog političkog projekta.

“Tačno je da su razgovori u toku. Otvoreni smo za jednu širu političku saradnju, a interesovanje pokazuju i ljudi koji do sada nisu bili politički angažovani”, rekao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Mediji su jučer prenijeli da bi, osim DF-a, novi politički projekt činili Platforma za progres, Socijaldemokrati BiH, Građanski savez (GS) i Pokret Socijalne pravde i demokratije (SPD).

Komšić ističe da treba promijeniti političku paradigmu u zemlji.

“S obzirom na postojeći politički trenutak u državi i političku fragmentaciju koja ide naruku etničkim strankama, mislim da političke procese treba okrenuti u drugom pravcu, odnosno u pravcu ukrupnjavanja”, dodao je Komšić.

Podsjetimo, nakon medijskih napisao o mogućnosti ujedinjenja Platforme za progres s određenim strankama, reagirala je ova stranka.

“Platforma za progres demantuje tvrdnje o bilo kakvim dogovorenim ujedinjenjima ili koalicijama. Kao što je predsjednik Platforme za progres, prof. dr. Mirsad Hadžikadić već govorio u medijima, a na osnovu njegovog poziva na zajedničko djelovanje, upućenog svim građanskim snagama u Bosni i Hercegovini, održano je nekoliko sastanka različite prirode, kojima je prisustvovao određeni broj stranaka građanske orijentacije. Na sastancima se razgovaralo o različitim mogućnostima zajedničkog djelovanja, gdje su sve stranke iznosile različite prijedloge, u skladu sa svojim viđenjem ovog pitanja i trenutnom pozicijom na političkoj sceni”, naveli su, uz ostalo, iz Platforme.

Prethodni članakNEUGODNA POLEMIKA: Emir Hadžihafizbegović podnio krivičnu prijavu protiv Ahmeda Imamovića
Naredni članakIZ u BiH: Obilježavanje Dana povratničkih džemata, Dana oslobođenja Mekke i Dana džamija