Umro Luc Montagnier, dobitnik Nobelove nagrade za otkriće virusa HIV

Luc Montagnier (Foto Screenshot)

Luc Montagnier, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu za doprinos u otkriću virusa HIV, umro je u utorak u dobi od 89 godina u američkoj bolnici Neuilly-sur-Seine blizu Pariza, objavio je u četvrtak gradonačenik Jean-Christophe Fromantin.

Francuski naučnik, koji je nedavno postao kontroverzna osoba prema mjerilima naučne zajednice, primio je Nobelovu nagradu za medicinu 2008. godine jer je 1983. godine s kolegicom Francoise Barré-Sinoussi i kolegom Jean-Claudeom Chermannom identificirao virus HIV.

Ime biologa Montagniera zauvijek će ostati vezano uz otkriće virusa humane imunodeficijencije koji izaziva bolest AIDS.

Od 1991. do 1997. godine Montagnier je vodio odjel AIDS-a i retrovirusa u Institutu Pasteur i podučavao je na Queens Collegeu u New Yorku do 2001. godine.

Njegov naučni sjaj zadnjih godina pomućen je stajalištima koja je zauzimao u raspravama s drugim stručnjacima.

Od 2017. godine počeo se protiviti vakcinama, a kada je izbila pandemija COVID-19 zauzeo je stajalište koje je odbacila naučna zajednica.

Kontroverznim izjavama o vakcinama protiv COVID-19 Montagnier je stekao simpatije antivaksera.

“Uvijek sam tražio neobično. Teško sam radio u mainstreamu”, povjerio je u dokumentarnom filmu posvećenom njegovom radu iz 2014. godine.

Tako je, između ostalog, zastupao teorije da je uzročnik autizma mikrob, da papaja liječi neke bolesti i da DNK emitira elektromagnetske valove.

U pandemiji COVID-19 proslavio se tvrdnjama da je virus SARS-CoV-2 manipuliran u laboratoriju dodatkom “sekvenca HIV-a” te da su vakcine odgovorne za pojavu novih varijanti virusa.

Takvim tezama, koje su odbacili virolozi i epidemiolozi, postao je nepoželjan u naučnoj zajednici.

Prethodni članakBiH: Političari i dalje bez dogovora o Izbornom zakonu, slijedi nastavak
Naredni članakJutarnji list: Do 2024. godine dovršit će se autocesta do Siska