UN-ova agencija za nuklearnu energiju tvrdi da još nema odgovora od Irana

Ebrahim Raisi (Foto IRNA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) Ujedinjenih naroda u petak je izrazila zabrinutost jer ih nova iranska vlada još nije kontaktirala kako bi razgovarali o nekoliko neriješenih sporova u vezi s nuklearnim aktivnostima.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je da je zapanjujuće da vlada predsjednika Ebrahima Raisija nije odlučila da s njima ostvari bilo kakav kontakt otkako je preuzela dužnost početkom augusta, javlja DW.

“Nisam imao nikakav kontakt s ovom vladom… koja je tamo već više od pet mjeseci. Mislim da smo kontakt trebali ostvariti mnogo ranije… Postoji lista stvari o kojima treba da razgovaramo”, rekao je Grossi novinarima na marginama konferencije o nuklearnoj sigurnosti u petak.

Šef IAEA je dodao da su jedini izuzeci bili “tehnički razgovori” s novim iranskim šefom za atomsku energiju Mohamedom Eslamijem.

Grossi, koji se nadao da će posjetiti Iran prije početka sljedećeg sastanka odbora guvernera IAEA koji je zakazan za 22. novembar, još uvijek čeka poziv.

Iran je blokirao IAEA da u potpunosti prati njihove nuklearne aktivnosti posljednjih mjeseci. Taj potez natjerao je Grossija da posjeti Teheran u septembru kako bi obavio razgovore s najvišim zvaničnicima.

Nakon Grosijeve posjete, IAEA je saopćila da joj je uskraćen “neophodan pristup kompleksu za proizvodnju komponenti centrifuge u kojoj je trebalo servisirati opremu, uprkos ranijem sporazumu”.

Planirano je da diplomate 29. novembra nastave pregovore u Beču u nadi da će oživjeti nuklearni sporazum iz 2015. godine. Pregovori su počeli u aprilu, ali su potom prekinuti u junu.

Poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), sporazum o iranskom nuklearnom programu osmišljen je kako bi spriječio Teheran da razvije nuklearno naoružanje u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Iran je prestao da poštuje neke uslove JCPOA 2019. godine nakon što su se SAD povukle iz sporazuma 2018. godine pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom i počele da uvode dodatne sankcije Iranu.