UN: Zbog izraelskih napada na Gazu raseljeno najmanje 75.000 Palestinaca

Jens Laerke, glasnogovornik Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), kazo je kako su intenzivirani sukobi izraelskih snaga i Palestinaca na Zapadnoj obali te da situacija nastavlja biti zabrinjavajuća

Gaza, Pojas Gaze: Palestinske porodice koje su prethodno bile nastanjene u izbjegličkom kampu Al-Shati, usljed učestalih izraelskih bombardiranja, smještaj su potražile u jednoj od lokalnih škola. ( Ashraf Amra - Anadolu Agency )

Ujedinjene nacije (UN) saopćile su kako je zbog izraelskih napada na Gazu, raseljeno najmanje 75.000 ljudi.

Jens Laerke, glasnogovornik Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), u izjavi za Anadolu Agency (AA) kazao je kako je do 19. maja u Gazi ubijeno 219 Palestinaca, među kojima je 63 djece, a ranjeno je 1.570 osoba.

Prema njegovim riječima, na Zapadnoj obali je poginulo 25 osoba, među kojima je četvero djece, a ranjeno je 6.309 osoba. Na izraelskoj strani, pojašnjava Laerke, ubijeno je 12 osoba, među njima dvoje djece, a ranjeno je 796 osoba.

“Sukobi između izraelskih snaga i oružanih grupa u Gazi nastavljeni su i jučer, devetog dana, ali su bili manje intenzivni. S druge strane, intenzivirani su sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem. Generalno, situacija nastavlja biti zabrinjavajuća”, kazao je Laerke.

Strane je pozvao na “humanitarno primirje” dok ne bude uspostavljen prekid vatre kako bi se stanovništvu u Gazi dostavila humanitarna pomoć na siguran način.

Prema njegovim riječima, zbog izraelskih napada na Gazu od 10. maja raseljeno je najmanje 75.000 ljudi, od toga 47.000 njih je raspoređeno u 58 škola Agencije za pomoć i rad Ujedinjenih naroda (UNRWA).

Laerke je kazao kako je 28.700 raseljenih smješteno kod porodica na tom području.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakLegenda o dubrovačkom dervišu Stiepe Đurđevića
Naredni članak29 godina članstva BiH u UN: Potpisan novi ugovor o saradnji za održivi razvoj