UPISI U TOKU: Upišite svoje dijete na program Bosanskog jezika i kulture (MODEL C)

Nastavni program Bosanskog jezika i kulture namijenjen je učenicima bošnjačke nacionalnosti osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku (model C). Nastava po modelu C tretira se kao izborna nastava, što znači da se ocjena upisuje u svjedodžbu i ulazi u prosjek, a podrazumijeva njegovanje jezika i kulture nacionalne manjine.

Nastava je otvorena i za svu drugu djecu i mlade koji žele učiti Bosanski jezik i upoznati bošnjačku kulturu.

Program nastave, kojemu je temelj bosanski jezik s književnošću, uključuje stjecanje znanja o povijesnoj i prirodno-kulturnoj baštini Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Cilj je omogućiti pozitivnu identifikaciju i znanja o nacionalnim vrijednostima kroz tekovine tradicije i nasljeđa, znamenite ličnosti i pojave koje su uz stalno prožimanje s druga dva naroda kreirali današnju Bosnu i Hercegovinu. Posebno želimo istaknuti činjenicu da su Bošnjaci u Hrvatskoj uvelike kreirali i savremenu hrvatsku kulturu te je vrlo važno da imaju svoje mjesto u nastavnom programu kojega nudimo. Njihova djela već su dio nastave hrvatskog jezika i književnosti te su oni kao komunikacijsko-dijaloški kulturološki kanal vrlo bitni za izgradnju samosvijesti, osjećaja ponosa i svijesti o specifičnom značaju bošnjačke nacionalne manjine kod mladih Bošnjaka u Hrvatskoj.

Nastavni program je, umjesto po razredima, strukturiran po razinama :

  • prva razina – od 1. do 4. razreda osnovne škole
  • druga razina – od 5. do 8. razreda osnovne škole
  • treća razina – od 1. do 4. razreda srednje škole.

Učenici svake školske godine obilježavaju bosanskohercegovačke državne praznike na razne načine (kuhanje tradicionalnih bošnjačkih jela, čitanje književnih djela najpoznatijih  bosanskohercegovačkih i bošnjačkih književnika). Svake godine VBNMGZ obraduje naše učenike simboličnim poklonima (školski pribor, knjiga, odlazak u kina i kazališta). Također, za učenike predmetne nastave i srednje škole na kraju svake školske godine je planiran obilazak jednog bosanskohercegovačkog grada (sve troškove putovanja snosi VBNMGZ).

Nadamo se da će naš trud, očuvanje bosanskog jezika i bošnjačke tradicije i kulture, kao nužna potreba biti prepoznato od roditelja i djece bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj počevši od Grada Zagreba. Učenici će kroz igru i zabavu učiti sevdalinke, bošnjačku književnost i ostale književnosti naroda BiH, učiti o prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine te povijesne činjenice s naglaskom na prožimajući karakter različitih kultura, vjera, običaja i tradicija u Bosni i Hercegovini.

Nastava Bosanskog jezika i kulture na području grada Zagreba izvodi se u dvije osnovne škole (OŠ Borovje i OŠ Žitnjak ) te u Islamskoj gimnaziji dr. Ahmed Smajlović. Obzirom da u gradu Zagrebu živi veliki broj Bošnjaka želja nam je da se nastava Bosanskog jezika i kulture, u skorije vrijeme, organizira i u drugim školama kako na području grada Zagreba tako i na prostoru cijele Republike Hrvatske.

Svoje dijete možete upisati za iduću školsku godinu 2021./2022. do kraja lipnja.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti VBNMGZ (klikni za kontakt) ili nastavnici Almi Halilović putem e-maila almahalilovickaralic@gmail.com

Kultura je specifično obilježje jednog naroda, a njeno očuvanje ovisi o obrazovanju koje naša djeca primaju i u svojim kućama i kroz obrazovni proces. Čuvanjem i njegovanjem kulturne tradicije i običaja direktno utičemo na očuvanje etničkog i nacionalnog identiteta svoje zajednice.