Ustavni sud BiH odbacio žalbe na Schmidtove izmjene Izbornog zakona

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je u četvrtak žalbu kojom su Željko Komšić i Šefik Džaferović pokušali osporiti izmjene Izbornog zakona ove zemlje koje je u oktobru prošle godine nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

U odluci Ustavnog suda donesenom većinom glasova stoji kako su izmjene Izbornog zakona odnosno ustava Federacije BiH koje je nametnuo Schmidt kako bi, navodi se, osigurao legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda parlamenta tog entiteta u skladu s Ustavom BiH, Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i odgovarajućim međunarodnim konvencijama.

Cjelovita odluka, kako je navedeno u saopćenju objavljenom nakon sjednice Ustavnog suda, bit će objavljena nakon što suci koji su dali izdvojena mišljenja dostave svoja obrazloženja.

Komšić i Džaferović su kao tadašnji članovi Predsjedništva BiH prošle godine od Ustavnog suda tražili da stavi izvan snage Schmidtove odluke kojima je povećan broj zastupnika u Domu naroda parlamenta FBiH i utvrđena nova kvalificirana većina koja može predlagati predsjednika i potpredsjednike entiteta pa tako i presudno utjecati na uspostavu cjelokupne izvršne vlasti.

Komšić je usto tvrdio da je Schmidt time izveo izravni udar na demokratiju u BiH jer je nametanjem novih izbornih pravila doveo u zabludu sve glasače koji su glasali za kandidate za kantonalne skupštine iz kojih se neizravno biraju zastupnici u Dom naroda.

Sam Schmidt je nakon nametanja ovih izmjena u izbornoj noći 2. oktobra kazao da su na taj način ispunjenjene obaveze iz ranije presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, a vlasti u BiH pozvao je da same poduzmu dalje korake nužne za provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima su utvrđene različite vrste diskriminacije u izbornom procesu.

Prethodni članakJutarnji list: Registar domaćinstava korak do poreza na imovinu
Naredni članakVečernji list: Novi zakon o izbornim jedinicama u proceduri prije ljeta