Usvojen paket od pet milijardi kuna za ublažavanje poskupljenja energenata

Sjednica Vlade Republike Hrvatske

Vlada je u srijedu usvojila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, ukupno vrijedan gotovo pet milijardi kuna, među kojima su prijedlog izmjena zakona o PDV-u, odluke o subvencioniranju cijena plina domaćinstvima i malim poduzetnicima, o jednokratnoj pomoći penzionerima i pomoći socijalno ugroženima.

Te i druge mjere bit će na snazi od 1. aprila te će država tako izravno pomoći građanima i privredi, rekao je premijer Andrej Plenković.

Vladine mjere po njegovim su riječima potpuno na tragu i usklađene sa smjernicama Evropske komisije, kojima se uz ostalo potvrđuje mogućnost reguliranja cijena u slučaju potrebe i okolnosti koje to opravdavaju.

Snižavanje stopa PDV-a

U hitnu saborsku proceduru Vlada je poslala izmjene Zakona o PDV-u, kojima se smanjuje stopa poreza na dodanu vrijednost s 25 i 13 na 5 posto za dječiju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportske i kulturne događaje.

Vlada predlaže i proširenje primjene snižene stope poreza na dodanu vrijednost od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine.

Stopa PDV-a od 5 posto predlaže se i na isporuke prirodnog plina obavljene u razdoblju od 1. aprila 2022. do 31. marta 2023. godine.

Vrijednost poreznih rasterećenja kroz sistem PDV-a procjenjuje se na 2,1 milijarde kuna.

Domaćinstvima i poduzetnicima potpora za plin

Kako bi ublažila rast troškova za plin, Vlada je odlučila domaćinstvima subvencionirati dio cijene plina i to direktno na računu potporom od 10 lipa po kilovatsatu (kWh).

Taj će se iznos potpore iskazivati na računu posebnom stavkom, a opskrbljivači će zahtjev za nadoknadom za popust slati Ministarstvu gospodarstva, koje će ga podmirivati svaki mjesec od aprila 2022. do marta 2023. godine.

Potporu će dobiti i mikro, mali srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati (GWh), i ta će potpora iznositi 15 lipa po kWh.

Ta će se potpora ostvarivati vaučerom na iznos potpore male vrijednosti. Svaki mjesec se subvencionirani iznos odbija s vaučera dok ga ne potroši ili zaključno s računom za mart 2023. godinom.

Trošak subvencioniranja dijela cijene plina za domaćinstva te mikro, male i srednje poduzetnike je ukupno oko 1,2 milijarde kuna, a finansirat će se prodajom emisijskih jedinica stakleničkih plinova na dražbi u Hrvatskoj. Zato je Vlada je izmijenila i dopunila plan korištenja finansijskih sredstava dobijenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Republici Hrvatskoj od 2021. do 2025. godine. Predviđa se da će do 2025. prihodi od prodaje emisijskih jedinica iznositi 4,72 milijarde kuna.

Vlada je odlučila i na tržište pustiti obavezne zalihe nafte i naftnih derivata i to 22.000 tona dizela, koji će se prodavati po postignutim tržišnim cijenama.

Mjere za socijalno ugrožene 

Nekoliko danas usvojenih uredbi, odluka i zaključaka odnosi se na mjere pomoći socijalno ugroženim građanima.

Naime, trenutno naknadu od 200 kuna za električnu energiju dobijaju korisnici zajamčene minimalne naknade (51.000 osoba) i korisnici lične invalidnine i njihovi članovi domaćinstva (40.000 osoba).

Vlada danas prihvaćenim uredbama krug korisnika te naknade proširuje i na korisnike nacionalne naknade za starije osobe (5.700 osoba).

Ujedno, naknadu, koja se sada dobija za električnu energiju, proširuje i na plin te udvostručava mjesečni iznos – s 200 na 400 kuna. Godišnji iznos te mjere je oko 300 miliona kuna.

Vlada je odlučila i o mjesečnoj naknadi za 46.000 pružatelja socijalnih usluga. To se odnosi na pravne osobe kojih je 1.100 i koje skrbe o 40.000 korisnika – oni će dobiti mjesečnu naknadu od 1.000 do 4.000 kuna.

Naknada će biti dostupna i udomiteljskim porodicama – mjesečna naknada od 400 kuna za 2.570 udomiteljskih porodica i 6.000 korisnika. Ukupni iznos mjere je 33 miliona kuna.

Zaključkom u vezi s ublažavanjem porasta cijene plina i sprečavanja izloženosti građana energetskom siromaštvu, Vlada je zadužila Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da u državni budžet uplati do 1,2 milijarde kuna od prodaje emisijskih jedinica na dražbi, koji će se koristiti kao izravna potpora krajnjim kupcima energije.

Energetski dodatak za umirovljenike 

Vlada je donijela odluku i o isplati jednokratnog dodatka penzionerima radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.

Taj tzv. energetski dodatak odnosi se na 721.000 penzionera s penzijom do 4.000 kuna, a iznos (od 400 do 1.200 kuna) ovisit će o visini penzije.

Tako će penzioneri koji imaju penziju do 1.500 kuna dobiti jednokratnu naknadu u iznosu od 1.200 kuna, oni s penzijom od 1.500 do 2.000 kuna penzije naknadu od 900 kuna, s penzijom od 2.000 do 3.000 kuna od 600 kuna, a oni s penzijom od 3.000 do 4.000 kuna dobit će naknadu od 400 kuna. Ukupan iznos te mjere za penzionere je 480 miliona kuna.

Pomoć poljoprivrednicima i ribarima

Paket mjera predviđa i potpore za poljoprivrednike i ribare, uz ostalo potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za kupovinu umjetnog gnojiva.

Procjenjuje se da će mjerom biti obuhvaćeno 88.000 poljoprivrednih gospodarstava, a vrijednost se procjenjuje na 200 miliona kuna, dok se u ribarstvu iznos procjenjuje na 75 miliona kuna i namijenjen je za djelatnosti ribolova, akvakulture i riboprerađivačke industrije i to prvenstveno za likvidnost. Za provedbu je potrebno odobrenje Evropske komisije.