Utrka protiv vremena u procjeni varijante virusa korona omicron

Ursula von der Leyen

Evropska unija u “utrci je protiv vremena” potrebnog za cjelovitu analizu nove varijante virusa korona omicron i prilagodbu postojećih vakcina, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju u Rigi. 

“U utrci smo s vremenom”, rekla je von der Leyen i pozvala sve na mjere opreza kako bi naučnicima dali vremena analizirati novu varijantu.

“Naučnicima i proizvođačima treba dvije do tri sedmice za cjelovit uvid u obilježja mutacija omicron varijante”, dodala je Von der Leyen.

“Načelo je nadaj se najboljem, spremi se za najgore. Sada je najveći prioritet održavati fizičku distancu, smanjiti kontakt, ali vakcinisati se i jačati koliko god je moguće”.

Ugovor koji je ljetos Evropska komisija potpisala s BioNTech-Pfizer za nabavku 1,8 milijarda doza vakcina uključuje klauzulu koja predviđa slučaj varijante na koju postojeća imunizacija ne djeluje, podsjetila je ona.

Tom klauzulom laboratorij se obvezuje prilagoditi svoju vakcinu u roku od 100 dana, objasnila je.

Nova varijanta otkrivena u četvrtak u Južnoj Africi proširila se u nekoliko zemalja te izaziva sve veću zabrinutost, posebno u Evropi.

Varijanta poznata kao omicron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere za koje su mislile da su stvar prošlosti.

Ta nova varijanta ima najmanje deset mutacija, za razliku od bete koja ima tri ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milione ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja.

Naučnici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeće vakcine.

Nekoliko zemalja je već najavilo da će ograničiti putovanja iz JAR-a, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Nizozemsku, Katar i Kuvajt, a najstrože mjere uvodi Izrael koji je najavio zatvaranje granice za sve strance.

Virus omicron proširio se po svijetu, od Nizozemske do Hong Konga i Australije.

Prethodni članakPahor: Prespor proces eurointegracija pridonosi jačanju nacionalizma u regiji
Naredni članakPosljednji pozdrav Franku Williamsu, legendi Formule 1