Uz pomoć TIKA-e obnovljena dvorana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

"Drago mi je da sam sudjelovala u projektu koji je namijenjen, ne samo studentima turkologije nego svim studentima na ovom fakultetu", kazala je koordinatorica - ataše zagrebačkog Ureda TIKA-e Sedef Bulut

Zagreb, Hrvatska - 18. svibnja 2021: koordinatorica - ataše zagrebačkog Ureda TIKA-e Sedef Bulut ( Stipe Majic - Anadolu Agency )

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održano je svečano otvorenje dvorane D-V koju koristi Odsjek za turkologiju i koja je obnovljena od strane Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA.

Na službenom otvorenju dvorane D-V Odsjeka za turkologiju, koordinatorica – ataše zagrebačkog Ureda TIKA-e Sedef Bulut, istaknula je važnost mogućnosti učenja jezika i društvenih znanosti.

„Drago mi je da sam sudjelovala u projektu koji je namijenjen, ne samo studentima turkologije nego svim studentima na ovom fakultetu”, kazala je Bulut.

Bulut je naglasila kako je suradnja TIKA-e s Katedrom za turkologiju započela prije gotovo šest godina, te kako je projekt obnove dvorane D-V završen u listopadu prošle godine, no kako zbog epidemiološke situacije do sada nije održano svečano otvorenje.

Obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu Miljenko Jurković u svom je obraćanju istaknuo zaslugu profesora Ekrema Čauševića za osnivanje Katedre za turkologiju na ovom fakultetu 1994. godine, kao i profesora Nenada Moačanina, koji se priključio radu ove katedre.

„Kao povjesničar umjetnosti mogu reći da čeznemo i vapimo za kombinacijom turkologije i povijesti umjetnosti, jer nam netko treba čitati dokumente, jer ne znamo što je u arhivima u Turskoj, a tiče se spomeničke građe”, kazao je Jurković.

Istaknuo je kako Vlada Republike Turske već 25 godina svake godine dodjeljuje dvije studentske stipendije i jednu stipendiju za doktorski studij.

„Zahvaljujući agenciji TIKA, sada imamo i prostorne uvjete koji su gotovo idealni”, zaključio je Jurković.

Predstojnica Katedre za turkologiju Azra Abadžić Navaey istaknula je kako TIKA nije klasična humanitarna organizacija koja pomaže „samo onima bez krova nad glavom, nego ulaže u obrazovne, kulturne i znanstvene projekte”.

„Istaknula bih kako je TIKA u više navrata pomagala Katedri za turkologiju, posebno studentima turkologije, posebno Filozofskom fakultetu, financirala je dvije terenske nastave 2017. u BiH kako bi se studenti upoznali s osmanskom kulturnom baštinom u BiH, a 2019. financirala je i putovanje u Tursku te školu jezika u Turskoj”, kazala je Abadžić Navaey.

Obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu Miljenko Jurković uručio je na kraju svečanosti zahvalnicu koordinatorici – atašeu zagrebačkog Ureda TIKA-e Sedef Bulut.

U dvorani D-V Filozofskog fakulteta uz pomoć TIKA-e obnovljeni su zidovi te namještaj i tehnička oprema.

Ured TIKA Hrvatska, sa sjedištem u Zagrebu, otvoren je u ožujku 2016. godine i do danas je realizirao više od 80 projekata.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakIzabrano 70 gradonačelnika, raste broj opcije nezavisnih kandidata
Naredni članakCavusoglu: Turska nikada neće prestati pružati podršku Palestini