Varaždin: Ugovorena 35,5 miliona kuna vrijedna gradnja i opremanje sortirnice otpada

Neven Bosilj (Foto Hina)

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u četvrtak su potpisani ugovori o izgradnji i opremanju te nadzoru radova na gradnji sortirnice otpada na lokaciji Motičnjak pokraj reciklažnog dvorišta, u vrijednosti od 35,5 miliona kuna, a trebala bi biti gotova za devet mjeseci.

Ugovor o izgradnji i opremanju sortirnice potpisali su gradonačelnik Neven Bosilj i Darko Varga, direktor kompanije MEPRO, a ugovor o nadzoru radova gradonačelnik je potpisao sa Žarkom Kraljićem, prokuristom kompanije Aedificon.

Projekt je s 85 posto sufinansiran novcem iz Kohezijskog fonda EU, a ostatak osiguravaju gradovi i općine.

Bosilj je najavio da će sortirnica za reciklažni otpad biti izgrađena i opremljena u idućih devet mjeseci.

“Sve komponente kao što su plastika, tkanina, papir, metal ili staklo, sve ono što se odvojeno prikuplja kod naših građana, dodatno će se sortirati”, rekao je Bosilj, istaknuvši kako više neće biti potrebe za “mini reciklažnim dvorištima”, velikim brojem kanti u domaćinstvima.

“Sve to ide u jednu kantu i onda sortirnica odradi posao. To je još jedan u nizu poteza koji radimo kako bismo gospodarenje otpadom u ovom gradu digli na višu razinu”, kazao je varaždinski gradonačelnik i dodao kako su u gradu sad blizu 48 posto selektiranog otpada i ove će godine sigurno imati 50 posto.

Očekuje da će sortirnica kroz godinu dana u jednoj smjeni obrađivati 7.000 tona otpada, za šta je potrebno 12 do 15 zaposlenih.

Varga je potvrdio rok od devet mjeseci. “Kreće se odmah s pripremnim radovima i građevinom, a uz to će se paralelno početi proizvoditi tehnologija, oprema koja će se ugraditi u sortirnicu”, rekao je, a na pitanje hoće li biti poskupljenja tih radova, odgovorio je da su poskupljenja svakodnevica.

“Cijene dnevno rastu i to ne samo cijene materijala i opreme. Nemojmo zaboraviti ni ljudski rad i energente. Kao poslodavac želim svojim radnicima dati adekvatnu platu, a da bih to mogao, moram imati cijenu. U skladu sa zakonom i tržištem i onime što će se zbivati, očekuje se rast cijena”, naveo je Varga.

Što se tiče nadzora, Žarko Kraljić je naglasio kako je riječ o vrlo velikom obimu radova te da će najvažnije biti pratiti rokove.