Varaždinskoj bolnici nedostaje zalihe krvi, posebno 0 i A

Laboratorija (Ilustracija Pixabay)

Općoj bolnici Varaždin nedostaju zalihe krvi, a situacija je posebice kritična s 0 i A negativnom krvnom grupom, izjavila je u četvrtak voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin Gordana Jaklin te pozvala građane da daruju krv.

Nakon prvog poziva upućenog u srijedu, dosta se dobrovoljaca odazvalo, no krvi još uvijek nedostaje, istaknula je Jaklin.

„Nadam da će se odazvati i drugi darivatelji i da ćemo uspjeti popuniti zalihe krvi koje nam, nažalost, nedostaju zbog ove situacije u kojoj smo se našli, zbog epidemije s koronom”, kazala je.

Jaklin je napomenula da prošle sedmice nisu održane dvije planirane akcije dobrovoljnog darivanja krvi koje su trebale biti organizirane u školama.

„Škole su prešle na online nastavu i niko se nije odazvao na darivanje, što je rezultiralo i značajno smanjenim zalihama krvi”, rekla je voditeljica Odjela za transfuziju.

Varaždinskoj bolnici trenutno najviše nedostaju zalihe krvi krvnih grupa A pozitivna, 0 pozitivna, A negativna i 0 negativna, a smanjene su i zalihe B negativne krvi, dok su donekle opsrbljeni s B i AB grupama krvi.

Darivatelji na varaždinsku transfuziju mogu doći svaki radni dan i to srijedom i četvrtkom od 7:30 do 13 sati, a ostalih dana od 7:30 do 10 sati, no zbog smanjenih zaliha i u petak će se raditi do 13 sati.

Jaklin je kazala da dobrovoljcima u varaždinskoj bolnici nije potrebna COVID potvrda za ulazak na Odjel za transfuziju.

„Ako su zdravi, ako prođu određenu trijažu, odnosno mjerenje temperature koje kod svakog darivatelja obavljamo, oni zapravo ne moraju imati COVID potvrde”, rekla je Jaklin, napomenuvši da krv mogu darivati i oni koji su preboljeli COVID-19 i to najmanje 15 dana od zadnjih simptoma. Vakcinisani građani također mogu darivati krv, ali najmanje 48 sati nakon vakcinacije.

Prethodni članakJutarnji list: Plin skuplji najmanje 42 posto
Naredni članakMoždani udar treći vodeći uzrok smrti kod žena, peti kod muškaraca